XXI Flamencofestivaali 2019

Näyttävien 20-vuotisjuhlien jälkeen Helsingin Flamencofestivaali jatkaa eteenpäin – vuoden 2019 tapahtumat punoutuvat Dialogi-teeman ympärille. Dialogia käydään festivaalin aikana eri taiteilijoiden ja taiteiden välillä.

Ohjelma pähkinänkuoressa:

La 2.2. Avajaispäivä – kotimaiset ammattilaiset ympäri Helsinkia
La 2.2. klo 19 Avajaisklubi, Lavaklubi
Su 3.2. klo 13 Flamenco goes doc: Gurumbé – Canciones de una memoria negra, Korjaamo Kino
Pe 8.2. klo 19 Flamencolaulun ilta, Diakonissalaitoksen kirkko + alustus klo 18
La 9.2. klo 14-16 Flamencoseminaari, Rikhardinkadun kirjasto
La 9.2. klo 19 Pääkonsertti – Ángel Muñoz: Claroscuro, Savoy-teatteri
La 9.2. klo 20.30–02 Jatkoklubi, Lavaklubi
Su 10.2. klo 15–16.30 Päättäjäiset: Flamenco ja dialogi, Rikhardinkadun kirjasto
sekä
Ma–to 4.–7.2. Tanssikurssit, Fiesta Flamenca
La-su 9.–10.2. Laulukurssi, Maailman musiikin keskus

Pääkonsertissa tanssija Ángel Muñozin keskustelukumppanina on elektroniikka ja flamencolaulun illassa kohtaamme Ruotsin johtaviin flamencomuusikkoihin kuuluvat Ellen Pontara ja Erik Steen. Avajaispäivänä kotimaiset ammattilaiset jalkautuvat kaupungille luomiensa paikkasidonnaisten pienoisteosten kera.

Dialogi kuvataiteen kanssa näkyy myös festivaalin visuaalisessa ilmeessä kuvataiteilija Alina Sinivaaran maalauksen muodossa.

Tervetuloa moninaisten flamencodialogien pariin!

Festivaalitiimi:
Marja Rautakorpi, Henna-Elise Selkälä ja Tove Djupsjöbacka
sekä Helsingin Flamencoyhdistys ry:n hallitus

XXI Flamencofestivaalin juliste

Avajaispäivä la 2.2.

Avajaispäivä: Yllättäviä kohtaamisia
La 2.2.2019 ympäri Helsinkiä

Kaupungin vilskeessä, sen hiljaisemmissa sokkelossa ja yllättävissä arjen paikoissa voit kohdata flamencon Helsingin XXI Flamencofestivaalin avajaispäivänä! Kotimaiset flamencotaiteilijat on haastettu luomaan uusia paikkasidonnaisia pienoisteoksia ennakkoluulottomissa kokoonpanoissa dialogissa kaupungin eri paikkojen ja ihmisten kanssa.

Vapaa pääsy!

Päivän ohjelma:

Como el agua (Anu Silvennoinen, Salla Korhonen)
Mäkelänrinteen uintikeskus, Mäkelänkatu 49 klo 15, 16 ja 17

Kaksi tuolia (Anna Murtola, Anna Dantchev)
Hakaniemen kauppahalli klo 11
Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3 klo 12.30
Rautatieasema klo 14

Kanteletar por flamenco (Pauliina Kauppila, Marjo Smolander, Sari Pikkarainen)
Lastensairaalan kahvila, Stenbäckinkatu 9 (2 krs) klo 11
Hakaniemen kauppahalli klo 13
Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3 klo 15

*

Como el agua on paikkasidonnainen flamencoteos, joka tapahtuu uimahallissa. Uimahalli paikkana mahdollistaa sekä liikkeen, äänen että tilallisten elementtien tutkimisen. Uimahalli on paikkana rooli- ja tittelivapaa vyöhyke, jossa eri-ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset kohtaavat. Dialogia tapahtuu teoksessa esiintyjien ja tilan välillä, kehojen välillä sanattomasti, flamencosta kumpuavien äänimaailmojen välillä, äänen ja tilan välillä, paikalla olevien kokijoiden ja esiintyjien välillä.

Como el agua: Salla Korhonen ja Anu Silvennoinen.

Työryhmä tulee Tampereelta ja sen muodostavat flamencotaiteilija Salla Korhonen, joka on ennakkoluulottomasti eri kokoonpanojen kanssa tanssinut, laulanut ja soittanut flamencoa, Saija Raskulla, teatterin vapaalla kentällä työllistyvä äänisuunnittelija sekä tanssitaiteilija ja flamencontekijä Anu Silvennoinen, joka on toiminut tanssin vapaalla kentällä koreografin, tanssijan, esiintyjän, tuottajan, opettajan ja taiteellisen johtajan tehtävissä. Hän on tehnyt useita omia teoksia viimeisten kymmenen vuoden aikana ja toiminut myös sosiaalisen taiteen ja yhteisötaiteen kentällä.

Kaksi tuolia: Anna Dantchev, kuva Alejandro Lorenzo.
Kaksi tuolia: Anna Murtola, kuva Ayrin Majidi.

Kaksi tuolia -teoksessa kohtaavat kaksi laulajaa kahdella tuolilla. Tuolien väliin syntyy kahden laulajan ja kolmen kulttuurin (suomalaisen, espanjalaisen ja bulgarialaisen) välinen vuoropuhelu rytmien, melodioiden ja perinteiden voimalla. Kaksi Annaa puhuvat omaa musiikillista kieltään, keskustelevat vahvalla tulkinnalla vahvoin äänin, joissa kuuluvat molempien taiteilijoiden omat sisäiset, kahden kulttuurin väliset dialogit. Anna Dantchev on suomalais-bulgarialainen laulaja, säveltäjä, tutkija ja kouluttaja, jonka moneen taipuva ääni kertoo tarinoita yli genrerajojen. Oulusta lähtöisin oleva Anna Murtola on maailman pohjoisin flamencolaulaja. Murtola on juuriltaan vahvasti kiinni flamencon perinteessä, mutta toimii myös monipuolisena muusikkona joka esiintyy sekä sooloartistina että tekee yhteistyötä erilaisten taiteilijoiden kanssa yli kulttuuri- ja genrerajojen.

Zäpämmät-duo jalkautuu luomaan paikkasidonnaisen flamencoteoksen Kanteletar por flamenco yhdessä pitkän linjan flamencotanssija ja -opettaja Sari Pikkaraisen kanssa. Tarkoituksena on luoda vuoropuhelu muusikoiden ja flamencotanssijan välille ei-perinteisessä musiikkiympäristössä, jossa flamencokitaran sijasta harmonia- ja melodiasoittimena toimii suomalainen konserttikantele. Suomalaisen kansanmusiikin vaikutteet sekoittuvat sulassa sovussa flamencon rytmiikkaan ja liikekieleen ammentaen taiteellista inspiraatiota molempiin suuntiin.

Kanteletar por flamenco: Zäpämmät, kuva Sini Suomi.

Zäpämmät on kahden naisen duo, jonka luonteessa on vähän kainoa kesätyttöä mutta myös rohkeasti paasaavaa naista: Marjo Smolander soittimenaan suomalainen konserttikantele ja perkussiot, vahvana osaamisena myös länsiafrikkalainen musiikki, sekä Pauliina Kauppila soittimenaan eksoottinen ja kanteleen kanssa yhteensopiva lyömäsoitinarsenaali. Molemmat myös laulavat. Sari Pikkarainen aloitti flamencotanssin 12-vuotiaana lajin pioneerin Reima Nikkisen johdolla. Suomen mustalaisten pitkää perinnettä flamencotanssin parissa jatkava Sari tunnetaan rehevästä ja rehellisestä liikekielestään.

Kanteletar por flamenco: Sari Pikkarainen.

Avajaisklubi la 2.2.

La 2.2.2019 klo 19
Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja

Liput:
15 €
12 € / Hgin flamencoyhdistyksen jäsenet, eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat

Liput ovelta tai ennakkoon Kansallisteatterin lippumyymälästä (Läntinen Teatterikuja 1, puh. 010 733 1331)
K-18

Flamencofestivaaliviikon tunnelmaan virittäydytään jo perinteeksi muodostuneella Avajaisklubilla, joka tarjoaa avoimen lavan niin flamencon harrastajille kuin ammattilaisille esitellä taitojaan. Jo kuudennen kerran järjestettävä lämminhenkinen Avajaisklubi on ollut vuodesta toiseen yleisömenestys, joten varmistathan paikkasi klubilla ajoissa.

Esiintyjinä mm. Duo Sal y Azúcar, Katri Tuori & Ilona Kallio, Eeva Ikonen, Palavana, Tuukka Vainiola & Pia Virtanen, Cinta Hermo sekä Rodrigo Gonzálezin, Katja Lundénin ja Anu Silvennoisen edistyneiden ryhmien oppilaita.

Avajaisklubin tunnelmia 2018. Kuva Matti Sten.

Flamenco goes doc su 3.2.

Flamenco goes doc:
Gurumbé – canciones de tu memoria negra
Su 3.2.2019 klo 13

Korjaamo Kino, Töölönkatu 51 B
Liput:
10/8/6 €
Ennakkomyynti Korjaamo – suora linkki lipunmyyntisivulle

Ohjaaja Miguel Ángel Rosales, Espanja 2016.
Kieli: espanja, portugali – tekstitetty englanniksi.

Flamencon historiaan kuuluu monenlaista dialogia – aina ei ole edes mahdollista sanoa, mikä elementti flamencoon on päätynyt mistäkin. Andalusian halki ovat vuosisatojen aikana kulkeneet milloin romanit, milloin juutalaiset ja pohjoisafrikkalaiset muslimit. Mutta tiesitkö, että 1500-luvulla jopa 5 % Sevillan ja Cádizin väestöstä oli afrikkalaistaustaisia ihmisiä? Afrikkalainen elementti Espanjan historiassa ja siten myös flamencon historiassa on vihdoin noussut tutkimuksen kohteeksi ja puheenaiheeksi.

Elokuvassa pääsevät ääneen historiantutkijoiden lisäksi muun muassa flamencomuusikko Raúl Rodriguez ja flamencotanssija Yinka Esi Graves.

Lisätietoa elokuvasta: https://intermediaproducciones.com/canciones_de_tu_memoria_negra/

Ennen elokuvaa kokoonnutaan Korjaamolle brunssin merkeissä.
Elokuvalippuasi näyttämällä saat brunssin erikoishintaan 18 € (norm. 23 €). Brunssia tarjoillaan klo 11 lähtien, etukäteisvarausta ei tarvita.
Lisätietoja / More information: https://www.korjaamo.fi/fi/ruoka-ja-juoma/

Elokuvanäytökseen kuuluu myös lyhyt alustus sen käsittelemään aihepiiriin.

Gurumbé, canciones de tu memoria negra [Trailer] from Intermedia Producciones on Vimeo.

Tanssikurssi

4.–7.2.

Vuoden 2019 festivaalin tiiviskursseilla syvennytään dialogi-teemaan flamencotanssissa kokeneen ja rakastetun pedagogin Ángel Muñozin johdolla. Kursseja tarjotaan kolmelle eri tasoryhmälle. Jokaisella kurssilla harjoitetaan sekä tekniikkaa, musikaalisuutta että ilmaisua.

Kurssipaikka: Fiesta Flamenca, ”Johanneksen luola” Johanneksenpuiston väestönsuojassa, sisäänkäynti Laivurinrinteen ja Merimiehenkadun risteyksestä, Laivurinrinne 3:n läheltä.

Perustaso

Ma–to klo 17–18. Flamencon perusteet hyvin hallitseville alemman keskitason tanssijoille. Kurssilla vahvistetaan sekä flamencotanssin teknistä että musikaalista osaamista. Kurssin kokonaiskesto 4h.

Hinnat: 110/90€. Early bird -hinta 100/80€ voimassa joulukuun loppuun asti.

Jatkotaso

Ma–to klo 18–19.30. Useamman vuoden aktiivisesti harrastaneille ylemmän keskitason tanssijoille. Kurssilla syvennytään flamencon tekniikkaan, rytmilliseen leikittelyyn sekä musikaaliseen ymmärrykseen. Haastetta, hikeä ja iloa sylin täydeltä! Kurssin kokonaiskesto 6h.

Hinnat: 170/140€. Early bird -hinta 160/130€ voimassa joulukuun loppuun asti.

Edistyneet/ammattilaiset

Ma–to klo 19.45–21.15. Kurssilla syvennytään dialogi-teemaan flamencotanssissa monelta eri näkökulmalta. Kurssi on nopeatempoinen ja edellyttää sekä vahvaa flamencon tekniikan että musikaalisuuden tuntemusta. Suunnattu ammattilaisille ja ammattimaisesti treenaaville. Kurssin kokonaiskesto 6h.

Hinnat: 170/140€. Early bird -hinta 160/130€ voimassa joulukuun loppuun asti.


Opetuskieli on espanja, tulkkaus tarvittaessa suomen ja/tai englannin kielelle.

Alennettu hinta Helsingin Flamencoyhdistys ry:n jäsenille. Jos et vielä ole jäsen, kannattaa liittyä – lisätietoja täältä!

Ilmoittautumiset sähköpostitse: kurssit[at]flamenco.fi

Peruutukset vain lääkärintodistuksella!

Peruutukset vain lääkärintodistuksella! 30 € toimistomaksu pidätetään.

Ángel Muñoz: Claroscuro. Kuvassa Diego Villegas ja Ángel Muñoz. Kuva Javier Fergo.

Ellen Pontaran musiikkidokumentti ke 6.2.

Sopivasti saamelaisten kansallispäivänä ke 6.2. saamme nähdä Helsingin Flamencofestivaalilla esiintyvän flamencolaulaja Ellen Pontaran musiikkidokumentin, jossa hän etsii yhteyksiä joikun ja flamencolaulun välillä sekä omia juuriaan Saamenmaan tuntureilla ja Pohjois-Italian Alpeilla. Kolme näytöstä Rikhardinkadun kirjastossa klo 16, 17 ja 18, vapaa pääsy! Dokumentin kauniista kuvauksesta vastaa Roland Pantze.

A last minute addition to the program: A music documentary by flamenco singer Ellen Pontara, a musical encounter between Sámi joik and flamenco song, Wed 6.2.

Flamencolaulun ilta: Ellen Pontara & Erik Steen pe 8.2.

Flamencolaulun ilta: Ellen Pontara & Erik Steen (Ruotsi)
Pe 8.2.2019 klo 19

Diakonissalaitoksen kirkko, Alppikatu 2

Liput 22 €
20 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät
18 € / Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet
Lipunmyyntiin >>
Lippu.fi – Lipun hintaan lisätään toimitusmaksu.
Ohjeet jäsenhintaisten lippujen (1 per jäsen) ostamiseen ilmoitetaan Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille.

Klo 18 alustus: Flamenco yhteiskunnan marginaalissa, Tove Djupsjöbacka

Ellen Pontara, laulu
Erik Steen, kitara
Flamencomusiikin kärki Ruotsista intiimissä lauluresitaalissa!

Ellen Pontara ja Erik Steen kuuluvat läntisen naapurimaamme johtaviin flamencomuusikoihin. Pontara on toiminut laulajana jo yli 20 vuoden ajan ja julkaisi vuonna 2017 ensimmäisen soololevynsä Entre dos mundos (Kahden maailman välissä), joka kumartaa syvästi flamencon perinteelle. Lähes kaikki sanoitukset ovat kuitenkin Ellen Pontaran omia ja sävellyksetkin hän on tehnyt itse yhdessä Erik Steenin kanssa. Löytyypä levyltä ihan uusi, oma tyylilajikin – Ellenin taiteilijanimen La Loban (Naarassusi) ympärille kehitelty lobaría.
Erik Steen on toiminut flamencon ammattilaisena 1980-luvulta lähtien, julkaissut useita levyjä sekä esiintynyt ahkerasti ympäri Eurooppaa. Hänen huikea tekniikkansa, vuorenvarma rytminsä ja omaperäinen sävellystyylinsä on herättänyt kunnioitusta laajalti.

Kuva: Monica Sihlén.

Flamencolaulun ilta käy dialogia myös esitystilaksi valitun Diakonissalaitoksen kirkon kanssa – tämä on ensimmäinen kerta Helsingin Flamencofestivaalin historiassa, kun flamencoa nähdään kirkossa. Vuonna 1867 perustetun Helsingin Diakonissalaitoksen tehtävä on auttaa ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua syrjään. Ennen konserttia tarjoamme tähän tilaisuuteen räätälöidyn alustuksen illan konserttiin – Diakonissalaitoksen työtä ja arvoja kunnioittaen haluamme erityisesti syventyä flamencolaulun kuvaamiin tunnelmiin yhteiskunnan marginaalista.

Laulukurssi 9.–10.2.

Laulukurssi, avoin taso

9.–10.2. klo 11.30–13.30
opettajana Miguel Ortega
Maailman musiikin keskus,
Hämeentie 34 D

Laulukurssi on suunnattu laulajille joilla on jo jonkin verran kokemusta flamencolaulusta. Kurssilta laulajat saavat mukaana työkaluja, jotka tukevat heidän tekniikkaansa ja musisointiansa sekä henkilökohtaisia neuvoja ja palautetta valitsemastaan tyylilajista. Kokonaiskesto 4 h.

Hinta: 130/115€. Early bird -hinta 120/105€ voimassa joulukuun loppuun asti.

Opetuskieli on espanja, tulkkaus tarvittaessa suomen ja/tai englannin kielelle.

Alennettu hinta Helsingin Flamencoyhdistys ry:n jäsenille. Jos et vielä ole jäsen, kannattaa liittyä – lisätietoja täältä!

Ilmoittautumiset sähköpostitse: kurssit[at]flamenco.fi

Peruutukset vain lääkärintodistuksella! 30 € toimistomaksu pidätetään.

Flamencoseminaari la 9.2.

Flamencoseminaari:
Flamenco nyt ja tulevaisuuden visiot vol. 2
La 9.2.2019 klo 14–16

Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3, kokoushuone Ture
Vapaa pääsy

Tampereen Flamencoviikolla aloitettu paneelikeskustelusarja saa jatkoa – flamencoyhdistyksille ja -toimijoille suunnatussa kaikille avoimessa keskustelutilaisuudessa käsitellään flamencon tekemisen haasteita sekä tulevaisuuden näkymiä.

Tulevaisuuden flamencon tekijöitä nähtiin vuoden 2018 festivaalilla Lasten ja nuorten flamencobiennaalissa. Kuva Paula Partanen.

Pääkonsertti – Ángel Muñoz: Claroscuro la 9.2.

Pääkonsertti: Ángel Muñoz : Claroscuro (Espanja)
La 9.2.2019 klo 19

LIPUT: Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46–48
45 € (normaalihintainen)41 € (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät)
38 € (Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet)
28 € (lapset)

Lipunmyynti »
Lippu.fi Lipun hintaan lisätään toimitusmaksu.
Ohjeet jäsenhintaisten lippujen (1 per jäsen) ostamiseen ilmoitetaan Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille.

Ángel Muñoz, tanssi ja koreografia
Miguel Ortega, laulu ja kitara
Juan M. Jiménez, saksofoni
Artomático, live-elektroniikka, samplerit, sekvensserit

“Pimeyden ja valon väliin jää aina useita värisävyjä, joita emme voi täsmällisesti määritellä – valkoisen, harmaan ja mustan välimaastossa. Sävyjä on loputtomiin, mutta sanamme eivät riitä niitä määrittelemään. – – Ei ole valoa ilman varjoja eikä varjoja ilman valoja.”

Flamencolle ominaista on vahva dialogi tanssin ja musiikin välillä. Teoksessa Claroscuro (Valohämy) tanssin keskustelukumppanina onkin erityisesti elektroniikan avulla tuotettu äänimaailma. Ángel Muñozin linjakas ja musikaalinen tanssi kohtaa Artomáticon laajan ääniarsenaalin ja yhdessä he suuntaavat matkalle, joka vie saumattomasti ja leikitellen tyylilajista toiseen.

Kokoonpanon täydentävät monipuolinen ja ilmaisuvoimainen laulaja Miguel Ortega, monen flamencotähden luottolaulaja, jolla on Suomessakin vankka kannattajajoukko, sekä niinikään huippujen kanssa työskentelevä saksofonisti Juan M. Jiménez.

Artomático (Daniel Muñoz) on muusikko ja tuottaja, jonka kokemus ulottuu rockyhtyeistä flamencon johtaviin artisteihin kuten Estévez & Paños -ryhmään. Hän taikoo laitteistaan esille niin pulppuavia flamencon rytmejä kuin säröjä, ja antaa myös improvisaatiolle tilaa.

Flamencotanssija-koreografi Ángel Muñoz (s. 1973 Córdoba) on elegantti tyylitaituri, joka perinteen ydintä menettämättä uskaltaa irrottautua sen raameista ja luoda flamencoesityksissään uudenlaista musiikkidramaturgiaa. Hän on kiertänyt maailmaa jo vuosikymmenien ajan useissa merkittävissä kokoonpanoissa, erityisesti huippumuusikkojen vierailevana tanssisolistina, heistä mainittakoon mm. Paco Peña, Cañizares, Jorge Pardo ja Victor Monge Serranito. Ángel Muñoz voitti Córdoban arvostetun Concurso Nacional -kilpailun La Mejorana -palkinnon vuonna 1994. Tämä on hänen ensivierailu Suomessa oman teoksensa kanssa.

Jatkoklubi la 9.2.

La 9.2.2019 klo 20.30–02
Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1
Vapaa pääsy. K-18.

Tervetuloa Helsingin Flamencofestivaalin viralliselle jatkoklubille – tapahtumaan on vapaa pääsy, juergaaminen sallittua!

Juergameininkiä vuoden 2018 avajaisklubilla. Kuva Paula Partanen.

Päättäjäiset su 10.2.

Päättäjäiset: Flamenco ja dialogi
Su 10.2.2019 klo 15–16.30

Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3, kirjatorni, 2 krs.
Vapaa pääsy

Päättäjäistapahtumassa käsitellään Flamencofestivaalin dialogiteemaa fyysisesti ja verbaalisesti. Luentoperformanssi innostaa ja yllättää, paneelikeskustelussa sidotaan yhteen viikon tunnelmat. Mukana festivaalin taiteellinen tuotantoryhmä sekä viikon aikana esiintyneitä taiteilijoita.

Kuvataiteilija Alina Sinivaara

Helsingin XXI Flamencofestivaalin visuaalisessa ilmeessä näkyy kuvataiteilija Alina Sinivaaran kädenjälki.

Alina Sinivaara (s. 1978, asuu Helsingissä) valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2007 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa näyttelyissä, edellinen yksityisnäyttely oli tm-galleriassa Helsingissä 2018. Sinivaaran teoksia on mm. Suomen valtion ja Paulon säätiön kokoelmissa.

Alina on harrastanut flamencoa vuodesta 2002 alkaen ja esiintynyt muun muassa Marianna Stråhlmannin ja Erika Alajärven teoksissa.

Lisätietoja: www.alinasinivaara.fi

FESTIVAALITIIMI 2019:

festaritiimi.jpg

Helsingin Flamencofestivaalin taiteellinen tuotantotiimi koostuu kokeneesta pitkän linjan flamencotaiteilija Tove Djupsjöbackasta että kahdesta Suomen nuoren polven kokeilevasta flamencotaiteilijasta Marja Rautakorvesta ja Henna-Elise Selkälästä. Työryhmän tavoitteena on ollut uudistaa ja elävöittää Helsingin Flamencofestivaalia ja näin suomalaista, pohjoismaista sekä laajemmin eurooppalaista flamencoyhteisöä tarjoamalla ennakkoluulottomia ideoita, tiloja ja mahdollisuuksia flamencotaiteen tekemiselle ja kokemiselle.

Tove Djupsjöbacka. Kuva Paula Partanen.

Tove Djupsjöbacka on todellinen flamencon monitoiminainen, joka tanssii, musisoi, tuottaa ja kirjoittaa. Hän painottaa flamencon kokonaisuuden tuntemista ja kommunikointia tanssijoiden ja muusikoiden välillä. Perinteen tuntemus on Toven tyylissä A ja O, siitä on hyvä lähteä kurkottaa vapautuneesti kohti muitakin horisontteja. Tove on toiminut tanssijana ja muusikkona useissa ammattilaisten kokoonpanoissa (tällä hetkellä etenkin Camino flamenco), minkä lisäksi hän on toiminut monissa merkittävissä luottamustehtävissä suomalaisen flamencon kentällä (mm. Helsingin Flamencoyhdistyksen puheenjohtajana). Hän opettaa ja luennoi säännöllisesti flamencosta eri puolilla Suomea sekä kirjoittaa aiheesta eri lehtiin ja omaan Pinnan alla -blogiinsa. Hän on ansioituneesti valmistunut ensimmäisenä suomalaisena flamencologian maisteriohjelmassa Barcelonan ESMUC-korkeakoulusta. Tove työskentelee tällä hetkellä myös mm. Huvudstadsbladetin musiikkikriitikkona ja Etnosoi-festivaalin tiedottajana. https://www.tovedjupsjobacka.com/

Marja Rautakorpi. Kuva: Suvi Toivonen.

Marja Rautakorpi on nuori suomalainen flamencotaiteilija. Hän aloitti flamencotanssiopintonsa 7-vuotiaana ja jatkokouluttautui myöhemmin Espanjassa mm. Madridin korkeatasoisessa María de Ávilan konservatoriossa. Marja on laajentanut osaamistaan taidetanssin saralla Savonia-ammattikorkeakoulussa, josta hän on valmistunut tanssinopettajaksi pääaineenaan jazztanssi. Marja on toiminut tanssijana ja koreografina lukuisissa eri produktioissa ja –kokoonpanoissa, joista  viimeisimpiä perinteisempää flamencoa edustava kollektiivi Camino Flamenco sekä Maija Lepistön kanssa tehty nykyflamencoteos Batácora. Hän on myös opettanut flamencoa lapsille ja aikuisille alkeista edistyneisiin ympäri Suomea. Lisäksi vuonna 2017 Marja valittiin Tanssin talon lähettilääksi flamencon edustajaksi. Marja on kiinnostunut flamencotanssin mahdollisuuksista ilmaisumuotona sekä lajin soveltamisesta ajan henkeen. Hän pyrkii löytämään flamencolle uusia kanavia ja muotoja tulla esille, jotta laji saisi enemmän jalansijaa Suomessa.

Henna-Elise Selkälä. Kuva Anna Muotka.

Henna-Elise Selkälä (Ventovirta) on Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä vaikuttava tanssitaiteilija, -pedagogi ja politiikantutkija. Selkälä on kiinnostunut tutkimaan, mikä liikuttaa ihmisiä, yhteisöjä ja yhteiskuntaa. Hän yhdistää työssään flamencotanssia, improvisaatiotekniikoita sekä aktivismin ja performanssin keinoja. Selkälä valmistui Sevillan Cristina Heeren de Arte Flamenco – flamencoakatemiasta vuonna 2014 ja jatkoi nykytanssin opintoja TanzFabrik Berliinissä.  Hän toimii tällä hetkellä Helsingin Flamencofestivaalin taiteellisesta tuotannosta vastaavassa työryhmässä. Henna-Elise tanssii ekologiaa ja liikettä yhdistävissä paikkasidonnaisissa tanssiprojekteissa ja on soolotanssija sveitsiläisessä Compagnie el Contrabando – tanssikomppaniassa. Selkälä opettaa flamencoa ja luovaa tanssia berliiniläisissä tanssikouluissa.  Hän toimii yhteisötanssipedagogina ja tanssijana KunstAsyl Berliinin DIE KOMPANIE taidekollektiivissa sekä Junction Mobile Dance Companyssa. Tämän lisäksi hän viimeistelee maisterintutkintoaan kansalaisaktivismista ja vastarinnan koreografioista Tampereen yliopiston Politiikan tutkimuksen laitokselle. Työskenneltyään ympäristöjärjestöjen luottamustehtävissä Henna-Elise on kerännyt myös vahvan kokemuksen ryhmien koordinaatiosta sekä tapahtumien järjestämisestä.https://www.hennaeliseventovirta.com/