Pääkonsertti

La 10.2.2018 klo 19.00 Pääkonsertti: Rafaela Carrasco “Nacida Sombra”, Savoy-teatteri

Festivaalin pääesiintyjäksi Helsinkiin saapuu flamencotanssin edelläkävijäksi tituleerattu Rafaela Carrasco kahdeksanhenkisen ryhmänsä kanssa. Carrasco on yksi flamencon uuden sukupolven merkittävimpiä taiteilijoita, ja yksi tärkeimpiä flamencon uudistajia. Pohjoismaisen ensi-iltansa saava ”Nacida sombra” -teos käsittelee ihmisyyden peruskysymyksiä: yksinäisyyttä, ihmissuhteiden haasteita sekä yksilön vapauden problematiikkaa neljän Espanjan kultakaudelle sijoittuvan naiskirjailijan äänen kautta.

Rafaela Carrasco (s.1972) on ollut flamencon uraauurtavia taiteilijoita aina vuodesta 2002 asti jolloin hän perusti ensimmäisen oman ryhmänsä. Carrascon elämäntyö on paitsi merkittävän tanssijan, ennen kaikkea lajia uudistavan koreografin ponnistus. Hän on halunnut tutkia, uudelleenarvioida ja personoida flamencoa omaa visiotaan vastaavaksi: kohti lämmintä, yksityiskohtaista, käsitteellistä flamencoa joka on suunnattu näyttämötaiteen instrumentiksi. Lajin uudistamiseksi Carrasco on tutkinut muiden tanssilajien mestareiden työtä unohtamatta flamencon perinteiden kunnioitusta. Tanssijan omat juuret ovat vahvasti flamencon ja espanjalaisen tanssin perinteessä johtuen kahdesta suuresta opettajastaan, Matilde Coralista sekä Mario Mayasta joiden ansiosta Carrascoa pidetään myös merkittävänä perinteisen flamencon asiantuntijana. Rafaelan kiistaton taito koreografina ja visonäärinä on saanut myös flamencomaailman huomion: tanssija on työskennellyt urallaan lähes kaikkien merkittävien alan taiteiljoiden kanssa, viimeisimpänä työnään Rafaela toimi kuuluisan Ballet de Andalucin johtajana (2013–2016). Carrasco on myös kiitetty opettaja, joka on toiminut pitkään Madridin konservatorion Conservatorio Superior de Danzan flamencon pääopettajana.

FOTO: © Spectare_Lau Ortega & Javier Suárez
FOTO: © Spectare_Lau Ortega & Javier Suárez

”Nacida Sombra” on teos jossa flamencotanssi kohtaa espanjalaisen taiteen kultaiselle kaudelle sijoittuvat 1500- ja 1600-lukujen suuret naispioneerit. Neljän eri ajassa ja paikassa kirjoitetun kuvitteellisen kirjeen kautta ääneen pääsevät aikakautensa unohdetut naistaiteilijat: Teresa de Jesús, María de Zayas, María Calderon ja Juana Inés de la Cruz. Kukin naisista toimi taiteensa uudistajina äärimmäisen vaikeissa elinolosuhteissa, kokien vahvaa vastarintaa ympäröivältä yhteiskunnalta uudistusmielisyyttä vastaan. Eri aikakausilla eläneiden naisten dialogia lähestytään kuun neljän eri vaiheen kautta. Tanssin, musiikin ja tekstin välinein teos käsittelee naisten kokemuksia, huolenaiheita, luovan työn tuloksia sekä salaisuuksia, jotka yhdistävät heitä: yksinäisyyttä palkkiona urheudesta, ihmissuhteiden labyrinttejä ja vapauden kivuliasta kaipuuta. Naisten äänen kautta teos käsittelee vapaan tahdon ja ajatuksen teemoja, sekä naisten elämiä leimaavia paradokseja, katkeruutta, ja tappiota.

Kirjailijoiden ääni pääsee esiin paitsi kirjeiden, myös flamencon lauluissa esiintyvien runojen, säkeistöjen ja tekstien kautta. Flamencon liikekieli antaa mahdollisuuden hyvin erilaisten maailmojen rakentamiseen. Näiden vastapainona ”Nacida Sombran” musiikilliset elementit nojaavat flamencon perinteisistä tyylilajeista Barokin aikaiseen populaarimusiikkiin kuten foliaan, Chaconneen, Marizápalos- tanssiin, romanceen sekä Caroliin. Vuosisatojen ajan toisiinsa kytköksissä olevista tyylilajeista muodostuu tätä kautta teoksen musiikillinen dialogi.

Rafaela Carrasco-604
FOTO: © Spectare_Lau Ortega & Javier Suárez


Teoksen taiteilijakaarti on huikea. Nacida Sombran dramaturgiasta ja konseptista vastaa kansainvälistä suosiota nauttiva Àlvaro Tato, koreografisena assistenttina on taas toiminut mm. Compañia Rocio Molinan, ja Estévez & Paños– ryhmän solistina toiminut David Coria. Musiikillisina johtajina ja säveltäjinä teoksessa toimivat laulaja Antonio Campos, kitaristi Jesús Torres sekä pianisti Pablo Suárez.

Kitaristeja teoksessa on kaksi: useamman kerran Suomessa nähty, mm. Compañía Kaari & Roni Martinin riveissä vaikuttava virtuoosi Juan Antonio Suárez ”Cano”, sekä Jesús Torres joka on pitkällä uralla erikoistunut eritoten tanssin ja laulun säestykseen, ja tätä myötä on vaikuttanut mm. Compañía Andaluza de Danzan (joht. Mario Maya), Ballet de Andaluzia (joht. Carrasco) ja Ballet Nacional de Españan (joht. Antonio Navarro) produktioiden säveltäjänä. Laulajia lavalle nousee niin ikään kaksi: sevillalaiseen laulajasukuun syntynyt Gabriel de la Tomasa joka on erityisesti tanssijoiden suosiossa (yhteistyössä mm. Olga Pericetin, Carmen Ledesman, Tony el Pelaon, Pilar Ogallan ja Andrés Peñan kanssa) ja vaikuttaa tätä nykyä myös Ballet Nacional de Españan riveissä. Teoksen toisena laulajana esiintyy David Vázquez Rodriguez. Tanssijoina teoksessa esiintyy Carrascon lisäksi kolme nuorta naistanssijaa, Florencia O’Ryan, Carmen Angulo sekä Paula Comitre.

Rafaela Carrasco, tanssi & koreografia/ Juan Antonio Suáres ”Cano”, kitara/ Jesús Torres, kitara/ Gabriel de la Tomasa, laulu/ David Vázquez Rodriguez, laulu/ Florencia O’Ryan, tanssi/ Carmen Angulo, tanssi/ Paula Comitre, tanssi

Lisätietoja:

Rafaela Carrasco

Kesto: n. 1 h, ei väliaikaa

Liput: 28 € (lapset alle 15v.) / 38 € (jäsenet)/ 45 €

Liput TÄÄLTÄ!

 

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna