Lehdistötiedote 2018

Lehdistötiedote 24.1.2018

Julkaisuvapaa heti

Pohjoismaiden suurin flamencofestivaali juhlii pyöreitä

Pohjoismaiden suurin flamencotaidetapahtuma juhlii 20–vuotista taivaltaan. Helsingin XX Flamencofestivaali kokoaa yhteen 3.–11.2.2018 flamencomusiikin, -tanssin sekä näyttämötaiteen ystävät juhlistamaan syntymäpäiviään. Juhlavuoden teema on osana laajempaa eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuotta, joka kulkee ”European Heritage: The Art of Sharing”-sloganin alla. Flamencofestivaalin ohjelmistoon on koottu kattaus korkeatasoisia näyttämöteoksia niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltä taiteilijoilta. Festivaaliviikon pääesiintyjänä nähdään sevillalainen Rafaela Carrasco, joka esiintyy ryhmineen Savoy-teatterissa lauantaina 10.2.2018 klo 19.

Helsingin XX Flamencofestivaalin ohjelmisto kurkottaa kohti kulttuuriperinnön lähteitä paitsi juhlistamalla flamencon kulttuuriperintöä, tuomalla pohjoismaista näkökulmaa flamencon tekemiseen. Pohjoismaiseen näkökulmaan tarttuvat erityisesti Kotimaisen illan ohjelmistoon valitut esiintyjät, Joonas Widenius Triosekä DécadasFlamencon voimaa -konsertin taiteilijaryhmä.

Ensimmäisellä puoliajalla lavan valtaa Joonas Widenius Trio, joka on tunnettu erilaisia musiikillisia elementtejä suvereenisti yhdistelevä trio on soittanut yhdessä jo useamman vuoden ajan. Toisen puoliajan tanssijoista Erika Alajärvi ja Tove Djupsjöbacka ovat olleet näkyviä suomalaisen flamencokentän toimijoita koko Helsingin Flamencofestivaalin pitkän historian ajan. Illassa vierailee ryhmän kutsumana norjalaissyntyinen, Ruotsissa vaikuttava laulaja Marianne Holmboe.

Helsingin XX Flamencofestivaalin pääesiintyjäksi saapuu flamencotanssin edelläkävijäksi tituleerattu Rafaela Carrasco ryhmineen. Carrascoa pidetään yhtenä flamencon uuden sukupolven merkittävimmistä taiteilijoista ja yhtenä tärkeimpänä flamencon uudistajana. Carrasco tarkastelee näyttämöteoksessaan “Nacida sombra” kulttuuriperinnön teemaa kulta-ajan eurooppalaisen kirjallisuuden ja naisnäkökulman kautta. Pohjoismaisen ensi-iltansa saava Carrascon viimeisin koko illan näyttämöteos vie katsojat espanjalaisen taiteen 1500- ja 1600-lukujen kultakaudelle neljän eri naiskirjailijan tekstien kautta. Neljässä eri ajassa ja paikassa kirjoitetun kuvitteellisen kirjeen kautta ääneen pääsevät aikakautensa unohdetut naistaiteilijat. Teoksesta sanottua:

Koreografia on puhdas, varma ja vaatimaton. Vaikka moderni liikekieli sallii myös muita ilmaisumuotoja, siinä on mukana flamencon ydin. Rafaela Carrasco on luova tekijä ja juuri siksi on onnistunut luomaan erinomaisen koreografian ja teoksen täynnä esteettisiä yksityiskohtia.” Marta Carrasco, ABC, 10.12.2017, Sevilla

Juhlavuoden pääkonsertin taiteilijakaarti on huikea. ”Nacida sombran” dramaturgiasta ja konseptista vastaa kansainvälistä suosiota nauttiva Álvaro Tato. Musiikillisina johtajina ja säveltäjinä teoksessa toimivat laulaja Antonio Campos, kitaristi Jesús Torres sekä pianisti Pablo Suárez. Kitaristeja teoksessa on kaksi: useamman kerran Suomessa nähty virtuoosi Juan Antonio Suárez ”Cano, sekä Jesús Torres. Laulajia lavalle nousee niin ikään kaksi: sevillalaiseen laulajasukuun syntynyt Gabriel de la Tomasa vaikuttaa tätä nykyä myös Ballet Nacional de Españan riveissä. Teoksen toisena laulajana esiintyy David Vázquez. Tanssijoina teoksessa esiintyy Carrascon lisäksi kolme nuorta naistanssijaa, Florencia O’Ryan, Carmen Angulo sekä Paula Comitre.

Juhlavuoden kattaukseen on saatu mukaan dokumenttielokuva IMPULSO. Pohjoismaisen ensi-iltansa saava dokumenttielokuva on kuvaus nykyflamencon uudistajan, tanssija Rocío MolinanCaída del Cielo” -teoksen taiteellisesta luomisprosessista. Rocío Molinaa voi hyvällä omatunnolla kutsua flamencon Björkiksi: hän on anarkistinen, kiihkeä ja ennen kaikkea musikaalinen taiteilija. Molinan taiteellinen tie on etsimisen ja uudistamisen tie. Elokuvanäytös toteutetaan yhteistyössä Espoo Cine -kansainvälisen elokuvafestivaalin ja Kulttuuritehdas Korjaamon kanssa.

Festivaalikonserttien lisäksi juhlavuotta juhlistetaan eri puolilla pääkaupunkiseutua järjestetyillä tapahtumilla ja klubeilla kuten festivaalin Avajaisklubi, Lasten ja nuorten VIII biennaali, avoin yleisötapahtuma ¡Flamencoa Stagella!, koululaisnäytös sekä festivaalin päätösklubin nimeä kantava BRINDAMOS FINLANDIA -klubi. Festivaaliviikolla myös saadaan lisäksi nauttia pääesiintyjä Rafaela Carrascon tanssikursseista.

Helsingin XX Flamencofestivaalin 20–juhlavuoden ohjelma

La 3.2. klo 19 Avajaisklubi, Kansallisteatterin Lavaklubi, liput alk. 12 € / 15 €
Su 4.2. klo 13 Lasten- ja nuorten VIII Flamencobiennaali, Malmitalo, maksuton työpaja, liput alk. 5 € / 10 €
Ma-to 5.–8.2. Rafaela Carrascon tiiviskurssit, Fiesta Flamenca
Ke 7.2. klo 18 ¡Flamencoa Stagella!, Kirjasto 10, vapaa pääsy
Pe 9.2. klo 13 Koululaisnäytös: Décadas – Flamencon voimaa, Kanneltalo (suljettu näytös)
Pe 9.2. klo 19 Kotimainen ilta: Joonas Widenius Trio & Décadas – Flamencon voimaa, liput alk. 18,50 € / 20 € / 26 €
La 10.2. klo 19 Pääkonsertti: Rafaela Carrasco, ”Nacida sombra”, Savoy-teatteri, liput alk. 28 € / 38 € / 45 €
Su 11.2. klo 17 Flamencofestivaali goes DOC, IMPULSO, Rocío Molina, Korjaamo Kino, liput 9 €
Su 11.2. klo 20 BRINDAMOS FINLANDIA -päätösklubi, Linko, vapaa pääsy

Haastattelupyynnöt, pressikuvat & lisätiedot:

Nea Granlund, tuottaja
Helsingin XX Flamencofestivaali
nea.granlund (at) gmail.com

Tuotanto: Helsingin XX Flamencofestivaali
Helsingin XX Flamencofestivaalin mahdollistavat: Suomen kulttuurirahasto
Yhteistyössä: Espoo Ciné, Kulttuuritehdas Korjaamo, Mene Creative, Kirjasto 10, Lavaklubi, Flamencokoulu Fiesta Flamenca

 

 

 

 

TallennaTallenna