Kotimainen ilta

Pe 9.2.2018 klo 19.00 Joonas Widenius Trio sekä Décadas, Kanneltalo

Helsingin XX Flamencofestivaalin kotimaisessa illassa syvennytään tarkastelemaan juhlavuoden teemaa flamencon kulttuuriperinnöstä pohjoismaisesta näkökulmasta: Joonas Widenius Trion genrejä sekoittavassa soundissa kuuluu kotimaisen kansanmusiikin juuret, ja toisella puoliajalla nähtävässä ”Décadas” konsertissa suomalaisen flamencon tekijät tuovat esiin oman näkemyksensä perinteisen flamencon tekemisestä omin maustein.  

Ensimmäisellä puoliajalla lavan valtaa Joonas Widenius Trio. Tämä erilaisia musiikillisia elementtejä suvereenisti yhdistelevä trio on soittanut yhdessä jo useamman vuoden ajan, mutta aktiiviseksi trioksi muodostunut vasta levyn “Guitarra – Utopia – Musica” (2014) myötä. Joonas Widenius Trio julkaisi toisen pitkäsoittonsa Arktik Traktor Konspirazy vuonna 2016. Levyllä vierailee mm. Iiro Rantala (piano) & Ilkka Heinonen (jouhikko). Verkkojulkaisu Suomijazz määritteli Joonas Widenius Trion soundin seuraavasti: »Hienoa trion musiikissa on juuri tämä vissi määrittelemättömyys genremielessä, ja sitä myöten sekä rytminen varianssi että svengin kaikkinainen hienostuneisuus!«

kuva: Kimmo Tähtinen

Joonas Widenius (s.1980 Tornio) on suomalainen flamencokitaristi, joka on uransa aikana ehtinyt työskennellä useiden suomalaisten ja ulkomaisten huipputekijöiden kanssa. Alle kouluikäisenä aloitettu kitaransoitto on vienyt muusikkoa ympäri Suomen aina Espanjan kamaralle saakka. Näiltä matkoilta saadut inspiraatiot ja opit ovat vaikuttaneet lähtemättömästi hänen musiikkiinsa sekä soittoonsa. Wideniuksen musiikin pohjana kaikuu flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään. Joonas Widenius Trion julkaisujen lisäksi Widenius on julkaissut levyt El Gambio (2011) sekä Petri Kumelan kanssa levytetty Fantasía Andaluza (2016).

Trion muina jäseninä vaikuttavat pitkän uran basistina niin jazzin, kansanmusiikin kuin flamenconkin parissa tehnyt mm. Värttinän riveistä tuttu Hannu Rantanen. Perkussionisti Karo Sampela ei suomalaisten flamencofanien silmissä esittelyjä kaipaa: mies on suomalaisessa musiikkiskenessä tehnyt uraa niin Palefacen kuin Compañia Kaari & Roni Martinin leivissä. Muutettuaan Espanjaan vuonna 2007 Sampela raivasi tiensä alan terävimpään kärkeen, ja työskentelee nyt flamencn huippujen kuten Nuevo Ballet Españolin, Rafaela Carrascon ja Camerata Flamenco Projectin kanssa.

Tove Djupsjöbacka kuva_Monica Sihlen
kuva: Monica Sihlen


Toisella puoliajalla esiintyvän ryhmän nimessä esiintyvä Décadas-sana viittaa ryhmän eri vuosikymmenillä syntyneisiin taiteilijoihin, jotka ovat työvuodet yhteenlaskettuna vaikuttaneet jo vuosikymmeniä suomalaisella flamencokentällä. Illan ohjelmisto perustuu perinteiseen, soitettuun ja tanssittuun flamencoon esiintyjien omin persoonallisin maustein ryhditettynä. Décadas- konsertti nähtiin ensimmäisen kerran Tukholmassa keväällä 2016 ja sen jälkeen ryhmä on esiintynyt eri puolilla Suomea aina Uudestakaupungista Kajaaniin asti. Festivaalilla teos nähdään ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla.

Illassa vierailee ryhmän kutsumana norjalaissyntyinen, Ruotsissa vaikuttava laulaja Marianne Holmboe, joka on viimeksi nähty Décadas- konsertin kokoonpanon kanssa samalla lavalla Tukholmassa 2016. Sevillassa opiskellut konsertin kitaristi, tamperelainen Toni Jokiniitty, on toiminut flamencokitaristina jo vuodesta 1999 saakka. Miehen positiivisen vastaanoton saanut soololevy Promesa ilmestyi vuonna 2015.

Illan tanssijoista Erika Alajärvi ja Tove Djupsjöbacka ovat olleet näkyviä suomalaisen flamencokentän toimijoita koko Helsingin Flamencofestivaalin historian ajan. Kumpainenkin on myös antanut Helsingin Flamencoyhdistykselle ja tätä kautta myös Helsingin Flamencofestivaaleille oman työpanoksensa paitsi yhdistyksen puheenjohtajina, festivaalin taiteellisina johtajina vuosina 2012- 2014. Festivaalin syntyvuotena yhdistyksen puheenjohtajana sen toiminut Erika vietti 20- vuotista taiteilijajuhlaansa vuonna 2016, ja Tove on puolestaan on niin ikään tehnyt mittavan uran paitsi pedagogina ja esiintyvänä taiteilijana, myös alan asiantuntijana. Naiset ovat tätä kautta olleet vaikuttamassa merkittävästi suomalaisen flamencokulttuurin kasvuun, syntyyn sekä kehitykseen. Ryhmän kolmas tanssija Marja Rautakorpi edustaa uudempaa suomalaista tanssijasukupolvea ja on nuoresta iästään huolimatta saanut jalansijaa suomalaisella taidekentällä paitsi toimimalla pedagogina lasten ja aikuisten flamencotunneilla alkeista edistyneisiin ympäri Suomen, esiintymällä johtavien suomalaisten tanssiteoksissa (Alajärvi, Silvennoinen). Marja on valmistunut Kuopiosta tanssipedagogiksi, ja toimii Tanssin Talon lähettiläänä flamencon, itämaisen- ja intialaisen tanssin osalta.

Joonas Widenius Trio: Joonas Widenius, kitara / Hannu Rantanen, basso/ Karo Sampela, perkussiot

Décadas- Flamencon voimaa: Marianne Holmboe, laulu/ Toni Jokiniitty, kitara/ Tove Djupsjöbacka, tanssi/ Erika Alajärvi, tanssi/ Marja Rautakorpi, tanssi

Lisätietoa:

Joonas Widenius

Décadas

Kesto: n. 90 min sis. väliaika

Liput palvelumaksuineen:

18,5 € (lapset alle 15v.)/ 20 €/ 26 €

Liput TÄÄLTÄ!

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna