XIX Flamencofestivaali 2017

Pohjoismaiden suurin flamencofestivaali täräyttää jälleen! Järjestyksessään yhdeksästoista Helsingin Flamencofestivaali tarjoaa valoa kansalaisille kaamoksen keskelle 4.–11.2.2017. Tulevan tapahtuman ohjelmisto juhlistaa yhtä flamencotaiteen merkittävintä teemaa, kun paraatipaikalle nostetaan musiikin ja tanssin välinen liitto. Kiveäkään ei jätetä kääntämättä kun aihetta tarkastellaan niin improvisaation, nykyflamencon kuin perinteisen flamencon linssin lävitse. Värikäs ohjelmisto pitää sisällään kansainvälisiä sekä kotimaisia näyttämöteoksia, yleisölle avoimia tapahtumia sekä tiiviskursseja.

La 4.2.2017 Avajaisklubi, Kansallisteatterin Lavaklubi

Helsingin XIX Festivaaliviikon tunnelmaan virittäydytään jo perinteeksi muodostuneella Avajaisklubilla. Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestettävä klubi-ilta tarjoaa jälleen avoimen lavan niin flamencon harrastajille kuin ammattilaisille esitellä taitojaan. Jo neljännen kerran järjestettävä lämminhenkinen klubi on ollut vuodesta toiseen yleisömenestys, joten varmistathan paikkasi ajoissa!

Su 5.2.2017 ¡Flamencoa Stagella! Kirjasto 10

Pääpostitalon Kirjasto 10:n lavalla järjestetään ensimmäistä kertaa yleisölle avoin tapahtuma, jonka tarkoituksena on esitellä flamencoa ja Helsingin XIX Flamencofestivaalia helsinkiläisyleisölle. Tapahtuma antaa flamencolaulajille ja kitaristeille tilaisuuden esitellä taitojaan sekä mahdollisuuden verkostoitua.

Pe 10.2.2017 klo 19.00 Replaying Silence sekä Homenaje a la familia Fernández, Kanneltalo

Helsingin XIX Flamencofestivaalin kotimaisessa illassa syvennytään tarkastelemaan tämänvuotista teemaa flamencomusiikin ja -tanssin välisestä suhteesta kahdesta eri näkökulmasta. ”Replaying Silence” -teos tutkii liikkeen ja musiikin välistä yhteyttä digitaalisin ja perinteisin keinoin, kun taas ”Homenaje a la familia Fernández” -teos tutkii flamencon kolmiyhteyttä (laulu, kitara ja tanssi) sen perinteisemmässä muodossa.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtävä “Replaying Silence” yhdistää flamencon intensiivistä polyrytmiikkaa elektroniseen äänimaisemaan. Teos on digitaalista ja akustista musiikkia sekä flamencotanssia yhdistävä kokeellinen, visuaalinen teos, jossa teknologia ja flamenco yhdistetään ennennäkemättömällä tavalla. Teoksen merkittävänä osana on videotaide, joka tukee musiikkia ja tanssia. Työryhmään kuuluu flamencokitaristi-säveltäjä Okko Meinilä, perkussionisti Sami Rönkä sekä flamencotanssija-koreografi Rodrigo González.

Flamencofestivaalilla kantaesityksensä saava ”Homenaje a la familia Fernández” on omistettu sevillalaisen Fernándezin flamencoperheelle. La Familia Fernández on flamencolaulaja Curro Fernándezin luotsaama ryhmä, joka on laulanut tanssille vuosikymmenten ajan. Perheen menestynein jäsen, laulaja Esperanza Fernández, on yksi tämän hetken tunnetuimmista flamencoäänistä. Esperanza tekee isänsä tavoin opetustyötä Sevillassa jakaakseen perheensä perintöä seuraaville sukupolville. Illan aikana kuultavat kappaleet ovat kaikki joko Esperanzan tai hänen isänsä opettamia paloja, ja konsertin aikana esiintyjät jakavat yleisölle kokemuksiaan perheen kanssa työskentelystään.

Illassa nähdään helsinkiläinen flamencolaulaja Taija Robalta, joka on opiskellut flamencolaulua useita vuosia Sevillassa pääopettajanaan Esperanza Fernández. Konsertin kitaristi, Helsingissä toimivan Brindamos Flamenco -kollektiivin isä Otso Krunasta, on valmistunut Sevillassa toimivan Fundación Cristina Heerenin kitaralinjalta ja työskennellyt kaupungissa niin tablaoissa kuin tanssituntien säestäjänä. Teoksessa vierailee Sevillassa pitkään vaikuttanut suomalainen flamencotanssija Maija Lepistö.

 

La 11.2.2017 klo 19.00 Pääkonsertti: Nino de los Reyes – Inside, Savoy-teatteri

Helsingin XIX Flamencofestivaalin pääesityksenä nähdään madridilaisen Nino de los Reyesin kokoilllan teos “Inside”. Madridin Suma Flamenca -festivaalilla vuonna 2015 kantaesityksensä saanut teos on kerännyt yleisön ja kriitikoiden kiitosta sekä New Yorkin että Los Angelesin kansainvälisillä flamencofestivaaleilla. Kyseessä on alati muuttuva, esityshetkessä elävä teos, jonka myötä festivaalin teemaan saadaan näkökulma improvisaation kautta tapahtuvasta taiteilijoiden välisestä vuorovaikutuksesta. “Insiden” jokainen esityskerta on ainutlaatuinen kokemus myös muuttuvan kokoonpanonsa ansiosta!

Nino de los Reyes (1985) aloitti flamencotanssin opintonsa pikkupoikana Madridin Amor de Dios -akatemiassa tanssijavanhempiensa innostamana. Debyyttinsä esiintyvänä artistina de los Reyes teki kuusivuotiaana Argentiinassa. Bostonissa flamencoperheeseen syntynyt de los Reyes on kehittänyt omintakeisen, jopa anarkistisen tyylinsä työskenneltyään monien flamencon suuruuksien ryhmissä pitäen silmät ja korvat auki myös muille taiteen tyylisuunnille. Tunnustuksia kahminut de los Reyes on ansioitunut työskentelemällä solistina mm. Carmen Cortésin, Javier Barónin ja Pepe Habichuelan teoksissa, mutta samoin tekemällä yhteistyötä mm. Paul Simonin kanssa. Ollakseen nuori flamencotanssija, de los Reyesilla on pitkälle viety, jopa futuristinenkin näkemys flamencosta taidemuotona. Hänen monipuolisuutensa ja musikaalisuutensa on tunnustettu laajalti flamencokentällä.

Teoksen tämänkertaiseen muusikkokaartiin kuuluu paitsi flamencomaailman tähtiä, myös nuoren sukupolven fuusioon ja improvisaatioon perehtyneitä muusikoita. Festivaalimme kotimaisessa illassakin mainittuun kuuluisaan sevillalaiseen flamencosukuun La Familia Fernándeziin syntynyt laulaja Ismael Fernández on esiintynyt perheensä myötä lapsesta saakka. Kitaristi Juan José Suárez “El Paquete” on puolestaan ansainnut kannuksensa toimimalla luottosäestäjänä mm. Enrique ja Estrella Morentelle. Mies on ansioitunut myös työskentelemällä tuottajana kahden Grammyn ansainneella Tomatiton levyllä “Agua Dulce” sekä Diego el Cigalan levyllä “Picasso en mis ojos”. Kokoonpanon nuori basisti Jesús Miguel Bachiller ”Bachi” on toiminut basistina paitsi jazzin myös flamencon saralla. Tällä hetkellä mies levyttää uutta levyään “Inside”-teoksessa vierailevan perkussionisti Manu Masaedon kanssa.

“Inside” kuvaa neljän muusikon ja tanssijan matkaa yhteisen rytmin ja liikekielen kokemiseen välineenään improvisaatio. Rytmillä tarkoitetaan teoksessa paitsi varsinaisia musiikillisia iskuja, myös tapaa tuntea flamencon liikekieltä, svengiä ja rytmiikkaa. Teoksen selkärangan muodostaa flamenco, mutta mukana on myös muita musiikin tyylilajeja, joiden fuusio luo matkalle yhteisen polun.

Tanssija Nino de los Reyes toimii ryhmän seremoniamestarina johdattaen sekä katsojat että muusikot omaan sisäiseen kokemusmaailmaansa. Liikekielen, sekä tanssin tuottaman rytmiikan kautta luodaan teoksen koreografioitu partituuri, jonka pulssissa tanssi ja musiikki kohtaavat. Improvisaatio paitsi mahdollistaa intiimin ja impulsiivisen lähestymistavan esiintyjien sisäiseen maailmaan, myös tarjoaa yleisölle mahdollisuuden todellisiin yllätyksiin!

“Tässä teoksessa haluan irtautua kahleista, ja ainoastaan nauttia rakastamistani musiikin ja rytmin tyylilajeista luonnollisen liikkeen ja tanssin kautta. Haluan tanssia ilman sääntöjä, ainoana tarkoituksenani puhdas ja aito itseilmaisu.”  – Nino de los Reyes

Nino de los Reyes, tanssi & koreografia | Juan José Suárez ”Paquete”, kitara | Ismael Fernández, laulu | Manu Masaedo, perkussiot| Jesús Miguel Bachiller ”Bachi”, basso| David Picazo, valot