XIV Flamencofestivaali 2011

Manuel Liñán Tauro 12.2.2011 Savoy-teatteri klo 19

Palkitun espanjalaisen huipputanssijan Manuel Liñánin teos Tauro on kunnianosoitus flamencon perinteelle. Neljän tanssijan ja viiden muusikon valloittava ryhmä tuo Savoyn lavalle vauhdikkaan ja tunnnelmallisen esityksen, jonka luomistyössä koreografia inspiroi härän voima ja alkukantaisuus.

Tauro (lat. taurus, kr. taurôs = härkä) Alkukantainen, väkevä, vaistonvarainen ja rohkea. Nämä ominaisuudet kuvaavat härkää, esityksen inspiraation lähdettä. Myös vanhimpia flamencon muotoja voidaan kuvata näillä sanoilla. Musiikkia joka vetoaa syviin tunteisiin. Taurossa perinteinen flamenco, kuten vanhinta kerrostumaa edustavat Zambrat, on tuotu tähän päivään. Nykyään harvoin flamencossa käytetyt soittimet sekä nostalginen puvustus tuovat mieleen menneet ajat. Tanssissa perinteiset muodot kohtaavat nykypäivän flamencon liikekielen. Perinteestä tulee nykyisyyttä, kun se kohtaa uuden yleisön. Tauro on syntynyt halusta tuoda esille, säilyttää ja värittää osaa rikkaasta flamencon perinteestä.

Koreografia ja ohjaus: Manuel Liñán
Musiikin johto: Luis Mariano
Musiikin sävellys: Antonia Jiménez ja Luis Mariano
Musiikillinen neuvonantaja: Juan Pinilla (Abandolaos ja Cabales letrojen sovitus)
Zambrojen sanoitukset ja historialliset tiedot: Curro Albaicinin keräämästä kokoelmasta ”Cancionero del Sacromonte”
Tuotanto: Ana Carrasco
Tanssi: Guadalupe Torres, Vanesa Coloma, Cristian Martín, Manuel Liñán
Laulu: Sandra Carrasco, Gema Caballero, Antonio Campos
Kitara: Antonia Jiménez ja Luis Mariano
Valosuunnittelu ja toteutus: Gloria Montesinos (A.a.i)
Lavastus: Renald San Miguel
Pukusuunnittelu: Yaiza Pinillos
Pukujen toteutus: Maribel Rodríguez
Äänet: Ilari Suonpää

Manuel Liñán (s. 1980) aloitti tanssiopinnot synnyinkaupungissaan Granadassa mm. legendaaristen Manoleten ja Mario Mayan opissa. Hän muutti 17-vuotiaana Madridiin jatkaakseen Andalusian tablaoissa ja festivaaleilla alkanutta uraansa ja pääsi pian tekemään yhteistyötä nimekkäiden artistien kuten Carmen Cortésin, Cristóbal Reyesin, Merche Esmeraldan ja La Tatin kanssa.

Sittemmin Liñán on tanssinut festivaaleilla ja teattereissa ympäri maailmaa nimekkäissä kokoonpanoissa ja voittanut palkintoja sekä tanssijana että koreografina. Liñán onkin tämän hetken mielenkiintoisimpia flamencokoreografeja. Hän on tehnyt koreografioita nimekkäille artisteille. Koreografioita on nähty mm. Rafaela Carrascon ”ConCierto gusto”, Belén Mayan ”Dibujos”, Mario Mayan ”Mujeres”, Teresa Nieton ”De Cabeza” ja Nuevo Ballet Españolin ”Cambio de tercio” -teoksissa. Yhdessä Olga Pericetin, Marco Floresin ja Daniel Doñan kanssa Liñán on luonut teokset ”Cámara negra”, ”Dos en compañía” ja ”En sus 13”. Tauro on ensimmäinen koko illan teos, jonka koreografia on kokonaan Liñánin käsialaa.

www.manuellinan.com

Esitykset: Savoy-teatteri la 12.2.2011 klo 19 (Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki )
Tuotanto: Helsingin Flamencoyhdistys ry.

Liput: 37 € / 30 € + mahd. toimituskulut
(alennus: Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)


La Pandilla vier. Katja Lundén ja Karo Sampela (FI), Kanneltalo la 5.2.2011 klo 19

Kanneltalon lavalle nousee flamencoyhtye La Pandilla vierailevien tanssija Katja Lundénin sekä perkussionisti Karo Sampelan kanssa. Ilta koostuu yhtyeen uudelleen sovitetusta materiaalista. Lisäksi nähdään Katja Lundénin sooloteos Shadowplay, jonka musiikista vastaa La Pandillan perustaja Joonas Widenius. Lähes puolitoistatuntiseen iltaan mahtuu myös muutamia yllätysosallistujia. Luvassa on kovatasoista ja viihdyttävää, täysin kotimaista flamencoa!

Kitara: Joonas Widenius
Huilu: Pekka Elsilä
Laulu, palmas: Anna Murtola
Basso: Katariina Kuure
Perkussiot, taustalaulu: Katariina Kummala

Shadowplay

Pohjoismaisen flamencon eturivin tanssija-koreografi Katja Lundénin sooloteos Shadowplay on nimensä mukaisesti varjoleikki, suuri etsivätehtävä, jossa hukataan niin oma itse kuin toinenkin, kaapataan valokeiloja ja uidaan Varjon alitajuiseen todellisuuteen. Musiikin teokseen on säveltänyt suomalaisten flamencokitaristien kärkeen kuuluva Joonas Widenius.

Koreografia ja tanssi: Katja Lundén
Musiikki: Joonas Widenius
Valot: Helena Roivainen
Äänet: Ilari Suonpää

Esitykset: Kanneltalo la 5.2.2011 klo 19
Klaneettitie 5, 00420 Helsinki (Kannelmäen asema/Sitratori)
Tuotanto: Helsingin Flamencoyhdistys ry ja Joonas Widenius

Liput: 20 € / 15 € + mahd. toimituskulut
(alennus: Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)


Avajaisklubi, La 5.2.2011 n. klo 21, Ravintola & Baari Piano

Festivaalivieraita ja muita flamencon ystäviä halutaan koota yhteen konserttien jälkeen Ravintola & Baari Pianoon. Klubilla voit nauttia baarin tapaksista ja flamencotunnelmasta. Ohjelmassa on livemusiikkia ja vapaamuotoista juergameininkiä. Klubiohjelma käynnistyy konserttien päätyttyä siten, että aikaa Pianoon siirtymiseen jää mukavasti. Klubeille pääsee osallistumaan tulemalla paikan päälle, ennakkolippuja ei ole. Festivaalilla ei siis tarvitse jäädä konserttien jälkeen pakkasessa värjötellen miettimään minne mennä. Jatkot ovat Pianossa!

Rauhankatu 15, 00170 Helsinki
Vapaa pääsy.


Tutustu flamencoon – koko perheen flamencotapahtuma, Malmitalo su 6.2.2011 klo 14 – 16

Flamencofestivaalien ilmaistapahtuma järjestetään yhteistyönä Helsingin Flamencoyhdistyksen ja Malmitalon kanssa. Kaksi tuntia kestävässä koko perheelle suunnatussa tapahtumassa on monipuolisia ja avoimia flamencoaiheisia työpajoja erikseen lapsille ja aikuisille. Tarjolla on myös pienimuotoisia live-esityksiä, elävää musiikkia ja tanssia. Tapahtumaan ja kaikkiin työpajoihin on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tarkoitus on tarjota kaikille flamencosta kiinnostuneille mahdollisuus päästä sekä kokemaan että kokeilemaan itse iloista espanjalaishenkistä tunnelmaa.

Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Tuotanto: Malmitalo ja Helsingin Flamencoyhdistys ry

Vapaa pääsy.

Ohjelma:

Konsertti klo 14-14.45
Malmitalon näyttämöllä esitellään flamencon eri muotoja. Esiintyjinä ovat Helsingin Tanssiopiston, Tanssikoulu Blue Flamencon ja Tanssikoulu FiestaFlamencan tanssijat. Musiikista vastaavat loistavat muusikot Suomesta, Hollannista ja Espanjasta: Agustín de Cantarote (kitara ja laulu), Ramón Maronier (kitara), Juho Koskimies (kitara), Tove Djupsjöbacka (cajón ja palmas) sekä Mira que Mira -kuoron laulajat. VAPAA PÄÄSY!

TYÖPAJAT klo 15 – 16:
Tanssi/lapset
klo 15-15.30 Lasten työpaja I Elina Nissisen johdolla Malmisalissa
klo 15.30-16.00 Lasten työpaja II Elina Nissisen johdolla Malmisalissa
Tanssi/nuoret ja aikuiset
klo 15-15.30 Aikuisten tanssipaja Anne Riikolan johdolla tanssisalissa
Kitara
klo 15-15.30 Kitarapaja kaikille kiinnostuneille Juho Koskimiehen
johdolla yläkerrassa, kokoushuoneessa 2
Cajón
klo 15.30-16.00 Cajón-paja kaikille kiinnostuneille Tove Djupsjöbackan
johdolla yläkerrassa, kokoushuoneessa 2
Askartelua
klo 15-16 flamencoaiheista askartelua lapsilla ja lapsenmielisille
Paula Purasen johdolla yläkerran aulassa

Lisäksi tapahtumassa esitellään Helsingin Flamencofestivaalin tapahtumia ja flamenco-opetusta tarjoavia tanssikouluja. Työpajoihin ei ole ennakko-ilmoittautumista ja niihin voi osallistua ilman aiempaa flamencokokemusta.


5 jotas / ¡Hyvästi Carmen! / Aikaa aamuun, Kulttuuriareena Gloria ke 9.2.2011 klo 19

Antonio Campos : 5 jotas (ESP)

Keskiviikon klubitunnelmaisessa illassa pääosassa on juureva, tunteikas flamencolaulu. Lisäksi ilta esittelee kahden suomalaisen eturivin tekijän teoksia. Laulaja Antonio Camposin lämminhenkisessä konsertissa kuullaan versioita Lorcan ja La Argentinitan kuuluisaksi tekemistä kappaleista ”canciones populares” sekä perinteistä flamencoa. Campos on niittänyt mainetta parhaiden tanssijoiden luottolaulajana, ja nyt hänen soolouransa on kovassa nosteessa. Laulajaa säestävät kitaristi Juan Antonio Suárez ”Cano”, pianisti Hector González ja sellisti José Luis López.

Lisätietoja:
Antonio Camposin haastattelu »
Kuuntele »


Erika Alajärvi: ¡Hyvästi Carmen! (Ote teoksesta) (FI)

Hyvästi Carmen ei ole tarina Carmenista vaan se tarkastelee Carmeniin liitettyjä piirteitä karrikoidusti. Tässä teosotteessa nähdään ilkikurinen, hieman burleski Carmen, joka leikittelee ja provosoi sekä rohkea Carmen, joka pärjää miesten maailmassa toimimalla kuin mies.

Ensiesitys: 25.8.2010 Turku

Koreografia ja tanssi: Erika Alajärvi
Sello: Mika Seppänen
Musiikki: Al Titi (trad., sov. J.A.Rodriquez / E. Fernandez), Farruca (trad., sov. Mika Seppänen), Suite for Cello Solo III Intermezzo e Danza Finale (Gaspar Cassadó) ja Nuevo día (Manuel Molina)
Puvustus: Anna Peréz
Valosuunnittelu: E.Alajärvi-A.Pöllänen-H.Roivainen

Helsinkiläinen Erika Alajärvi on tehnyt flamencoa tunnetuksi suomalaisille jo yli viidentoista vuoden ajan esiintymällä ja opettamalla. Modernin tanssin harrastus vaihtui 1990-luvun alussa flamencon opiskeluun Suomessa ja Espanjassa useiden nimekkäiden opettajien johdolla ja aikaa myöten ammattilaisuuteen. Eri kokoonpanoissa, ryhmissä sekä soolotanssijana esiintynyt Alajärvi on vieraillut lukuisilla tanssi- ja flamencofestivaaleilla Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Mika Seppänen valmistui sellonsoitonopettajaksi 2009 Metropolia ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä hän suorittaa erikoistumisopintoja Turun Taideakatemissa Timo Hännisen johdolla, toimii freelance-muusikkona ja opettaa Helsingin seudulla.

Lisätietoja:
www.hierbabuena.fi


Maija Lepistö: Aikaa aamuun ja Aurinko – otteita teoksista (FI)

Flamencon ja kalevalaisen laulun voimakas kohtaaminen kuljettaa myyttien maailmaan Maija Lepistön tanssiteosparissa

Helsingin flamencofestivaali tarjoaa maistiaisia vanhoista myyteistä ja uskomuksista ammentavasta tanssiteosparista. Sevillan ja Helsingin välillä aikaansa jakava koreografi Maija Lepistö yhdistää teosparissaan suomalaista äänimaisemaa ja runolauluperinnettä flamencoon. Sarjan ensimmäisessä osassa, Aikaa aamuun -sooloteoksessa yleisöä ihastuttanut yhteistyö jatkuu Lepistön koreografioidessa ja ohjatessa Aurinko -teoksen (ensi-ilta 24.3.2011) 10 tanssijan ryhmälle. Veera Voima sovittaa teokseen kalevalaista musiikkia kuudelle laulajalle, flamencomusiikista vastaa sevillalainen kitaristi-säveltäjä Rubén Romero.

Auringon tanssijat on valittu Lepistön ohjaamasta edistyneille flamencotanssijoille suunnatusta koulutusprojektista. ”Koulutusprojekti sai alkunsa vuonna 2008 halustani koota yhteen ryhmä, jota yhdistää ammattimainen ja tavoitteellinen suhtautuminen flamencon opiskeluun. Halusin ohjata motivoituneita opiskelijoita, jotka ovat valmiita ottamaan itse vastuuta omasta edistymisestään. Tiiviskurssien muodossa toteutetussa projektissa on kolmen vuoden aikana opiskellut tanssijoita koko maasta Pohjois-Suomea myöten. Aurinko -tanssiteokseen olen valinnut koulutukseen osallistuneista tanssijoista ryhmän, jolla on kaikki valmiudet tehdä ammattitasoinen tanssiteos. Mukana on tanssijoita, jotka ovat jo vuosia esiintyneet erilaisissa teoksissa ja kokoonpanoissa, mutta myös nuoria lahjakkaita opiskelijoita, jotka suunnittelevat flamencosta ammattia.”

Yön myyteistä rakentuva sooloteos Aikaa aamuun on tanssiteos hetkistä jotka ovat irrallaan kokonaisuudesta, tiedostamatta – tai tietoisesti – unen ja valveen rajamailla. Siinä missä Aikaa aamuun on matka yöllisissä maisemissa, Aurinko kuljettaa katsojaa päivän kaarella. Aurinko on sarja pieniä kertomuksia, joissa ikivanhat uskomukset taivaankappaleiden kierrosta peilautuvat nykypäivään. Teos tarkastelee mytologian ja vanhojen riittien vaikutusta ajassamme, pohtien yhteisöllisyyden merkityksiä yksilölle. 16 tanssijan ja laulajan ryhmä luo voimakkaita tunnelmia niin visuaalisesti kuin musiikillisestikin; rytmi täyttää tilan ja valtaa lavan lisäksi myös katsomon. Pohjoinen äänimaailma kohtaa eteläisen, vastakohdat täydentävät toisiaan. “Voisikin sanoa, että esitys on kontrastien juhlaa. Mutta voisipa myös sanoa, että se toimii. — Kylmät väreet juoksevat selkäpiitä” julistaa Helsingin Sanomat arviossaan teosparin ensimmäisestä osasta. Kontrastien juhla jatkuu nyt kymmenen tanssijan ja kuuden laulajan voimalla.

Koreografia: Maija Lepistö
Tanssi: Maija Lepistö ja tanssiryhmä
Laulu: Veera Voima ja Kuusikko-lauluyhtye
Perkussiot: Karo Sampela

Lisätietoja:
www.maijalepisto.com

Esitykset: Kulttuuriareena Gloria ke 9.2.2011 klo 19
Pieni Roobertinkatu 12, 00120 Helsinki

Tuotanto: Helsingin Flamencoyhdistys ry.

Liput: 25 € / 20 € + mahd. toimituskulut
(alennus: Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)


Emilia Aho & Katja Lundén: Flamenco x 3 – Tanssitrilogia livemusiikilla (FI/ESP), Savoy-teatteri pe 11.2.2011 klo 19

Rafaela Carrascon ja Manuel Liñánin flamencotrilogia on harvinainen kunnianosoitus suomalaiselle flamencolle. Maailmankuulut koreografit loivat teokset Pohjoismaiden eturivin flamencotanssijoille Emilia Aholle ja Katja Lundénille, joiden tekninen taito ja avoin suhtautuminen flamencoon alati uusiutuvana taidemuotona salli koreografien työskennellä vapaasti. Carrascon Estados del yo ja Liñanin Ni contigo Ni sin ti -teokset huipentuvat harvinaislaatuiseen, molempien koreografien yhdessä luomaan teokseen CL-rom. Teossarja esitetään nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan Helsingin flamencofestivaalin ohjelmistossa.

Teossarja kertoo kahdesta erilaisesta naisesta ja heidän kohtaamisistaan. Tanssijat etsivät itseään ja toisiaan, persoonallisuuttaan ja yhteyttä maailmaan. Flamencoteosten liikekielessä on vaikutteita esimerkiksi nykytanssista. Vaihteleva liikekieli ja musiikkityylit johdattavat tunnelmasta toiseen.

Musiikin trilogiaan ovat säveltäneet monissa kokoonpanoissa vaikuttaneet Espanjan eturivin flamencomuusikot, kitaristi Juan Antonio Suárez ”Cano” ja pianisti Pablo Suárez. Sävellyksiä muokattiin tiiviissä yhteistyössä koreografien kanssa harjoitusprosessin edetessä. Näin saatiin musiikista ja koreografiasta saumaton kokonaisuus. Lavalla nähdään kansainvälinen huipputason kokoonpano, johon kuuluvat säveltäjä Juan Antonio Suárezin lisäksi tämän hetken kuumimpiin nimiin kuuluva flamencolaulaja Antonio Campos, sellisti José Luis López, pianisti Hector González ja perkussionisti Karo Sampela.

Koreografia: Rafaela Carrasco ja Manuel Liñán
Tanssi: Emilia Aho ja Katja Lundén
Musiikin sävellys: Juan Antonio Suárez Cano, Pablo Suárez ja Sergio Martínez
Muusikot: Antonio Campos, laulu; Hector González, piano; José Luis López, sello; Karo Sampela, perkussiot; Juan Antonio Suárez ”Cano”, kitara
Valosuunnittelu: Ainu Palmu
Äänisuunnittelu: Ilari Suonpää
Puvustus: Ritva Rautavaara
Laahushameet: José Tarriño
Kengät: Begoña Cervera

Illan kesto väliaikoineen n. 120 min.

Rafaela Carrasco (s.1972, Sevilla) ja Manuel Liñán (s.1980, Granada) ovat tämän hetken kiinnostavimpia flamencokoreografeja ja -tanssijoita. Teoksissaan he yhdistävät muiden tanssilajien liikekieltä flamencon perinteeseen. Molempien teoksia on esitetty ympäri maailmaa, ja he ovat voittaneet teoksillaan useita arvostettuja palkintoja.

Tanssijat Katja Lundén ja Emilia Aho ovat suomalaisen flamencon kärkeä. Carrascon ja Liñanin kanssa yhteistyössä syntyneet teokset Estados del yo (v. 2008), Ni contigo Ni sin ti (v. 2009) ja CL-rom (v. 2010) ovat merkittävimpiä flamencoteoksia Suomen flamencotaiteen kentällä. Trilogian kaksi ensimmäistä osaa on esitetty livemusiikilla Espoon Louhisalissa v. 2010 sekä Tampereen flamencoviikolla v. 2009. Lisäksi Estados del yo on esitetty mm. Monacon Théâtre des Variétéssa. Kriitikot ylistivät teosta sen ensi-illan jälkeen mm. näin:

”Tulos ansaitsee kaikki superlatiivit; se on yksinkertaisesti huikaiseva.” Maija-Liisa Westman, Liikekieli.com 28.9.2008

Lisätietoja tekijöistä ja teoksista: www.almaflamenca.net

Esitykset: Savoy-teatteri pe 11.2.2011 klo 19 (Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki )
Tuotanto: Helsingin Flamencoyhdistys ry ja Alma Flamenca

Liput: 30 € / 25 € + mahd. toimituskulut
(alennus: Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenet, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)


Flamencoklubi Perjantai 11.2.2011 n. klo 21, Ravintola & Baari Piano

Festivaalivieraita ja muita flamencon ystäviä halutaan koota yhteen konserttien jälkeen Ravintola & Baari Pianoon. Klubilla voit nauttia baarin tapaksista ja flamencotunnelmasta. Ohjelmassa on livemusiikkia ja vapaamuotoista juergameininkiä. Klubiohjelma käynnistyy konserttien päätyttyä siten, että aikaa Pianoon siirtymiseen jää mukavasti. Klubeille pääsee osallistumaan tulemalla paikan päälle, ennakkolippuja ei ole. Festivaalilla ei siis tarvitse jäädä konserttien jälkeen pakkasessa värjötellen miettimään minne mennä. Jatkot ovat Pianossa!

Rauhankatu 15, 00170 Helsinki
Vapaa pääsy.


Flamencoklubi, Lauantai 12.2.2011 n. klo 21, Ravintola & Baari Piano

Festivaalivieraita ja muita flamencon ystäviä halutaan koota yhteen konserttien jälkeen Ravintola & Baari Pianoon. Klubilla voit nauttia baarin tapaksista ja flamencotunnelmasta. Ohjelmassa on livemusiikkia ja vapaamuotoista juergameininkiä. Klubiohjelma käynnistyy konserttien päätyttyä siten, että aikaa Pianoon siirtymiseen jää mukavasti. Klubeille pääsee osallistumaan tulemalla paikan päälle, ennakkolippuja ei ole. Festivaalilla ei siis tarvitse jäädä konserttien jälkeen pakkasessa värjötellen miettimään minne mennä. Jatkot ovat Pianossa!

Rauhankatu 15, 00170 Helsinki
Vapaa pääsy.