XVI Flamencofestivaali 2013

Helsingin XVI Flamencofestivaali 2.2.-16.2.2013

Keskellä Helsingin sydäntalvea on jälleen tilaisuus nauttia huipputason flamencosta Helsingin XVI Flamencofestivaalilla. Festivaalin pääesiintyjänä nähdään lukuisia palkintoja voittanut espanjalainen tanssija Marco Flores ryhmineen. Kotimaisen tarjonnan huipentaa Espanjassa pitkään asuneen tanssijan Maija Lepistön uusin teos.

Festivaaliohjelmaan kuuluu myös avajaisklubi, koko perheelle suunnattu workshop-päivä, flamencopukujen näyttely ja päätösklubi. Luvassa on totuttuun tapaan myös vierailevien tähtien laulu- ja tanssikursseja. Lisäksi festivaaliyleisöllä on mahdollisuus kuunnella nykymusiikkia flamencomaustein samaan aikaan pidettävällä Musica nova Helsinki -festivaalilla.


Tiistai 22.1.2013 – lauantai 16.2.2013 Laahusten loistoa -pukunäyttely

Festivaalin yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa flamencopukujen näyttely. Teemana on bata de cola eli flamencolle tyypillinen laahushame. Näyttelyssä on esillä suomalaisten tanssijoiden käyttämiä pukuja eri esityksistä vuosien varsilta.

Kanneltalo, Klaneettitie 5
Avoinna ma–to klo 9–20, pe klo 9–18, la klo 10–16
Vapaa pääsy

Tuotanto: Helsingin Flamencoyhdistys ry. ja Kanneltalo


Lauantai 2.2.2013 klo 19 Avajaisklubi

Varsinaisen festivaaliohjelmiston avaa klubi-ilta, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Klubilla on luvassa upeita flamencoesityksiä. Lavalla nähdään nuori kitaristilupaus Petri Lahtinen ja perkussionisti Juuso Raunio, suloääninen pianisti-laulaja Anette Åkerlund sekä sykähdyttävä huelvalainen laulaja-lauluntekijä Cinta Hermo. Tanssia estradille tuovat pitkän linjan aficionadat Arja Haapakorpi ja Hanna Heino, ihanat flamencat Anu Jussila ja Milena Urmas sekä hurmaava Marianna Verdecia seuranaan jereziläinen laulaja Agustín de Cantarote, flamencokitaristi Joonas Widenius ja perkussionisti Sami Rönkä.

Tunnelman tiivistyessä muodostetaan juerga-rinki, jossa kaikki pääsevät spontaanisti improvisoiden kokeilemaan ja esittelemään taitojaan. Lisäksi illan aikana tanssitaan sevillanaksia ja nautitaan teatterin tapaksia eli ”tepaksia”.

Illan juontaa Laura Rintamäki.

Tule virittäytymään festivaalitunnelmaan!

Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1
Liput toimituskuluineen 8 €
Liput Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille toimituskuluineen 5 €
Kansallisteatterin lippumyymälä ja ovelta


Torstai 7.2.2013 klo 18.15 Enemmän irti esityksestä: katsaus flamencotanssin historiaan

Helsingin Flamencofestivaalin taiteelliseen johtoryhmään kuuluva Tove Djupsjöbacka alustaa illan teoksen kertomalla flamencotanssin historian henkilöhahmoista sekä luennon jälkeen alkavan Maija Lepistön El Guadalquivir no pasa por París -teoksen taustoista.

Kanneltalon kahvila, Klaneettitie 5
Vapaa pääsy


Torstai 7.2.2013 klo 19 Maija Lepistö: El Guadalquivir no pasa por París

Kuva: Emilia Jerez

Flamencofestivaalin suomalaisena ensi-iltateoksena nähdään Maija Lepistön (s. 1980) uusin teos, joka pureutuu erilaisiin ideologioihin flamencotanssin historiassa ja kehityksessä. Tarkastelussa on etenkin kaksi monella tasolla vastakkaista suuntausta: perinteisiä liikkeitä ja arvoja vaaliva Escuela Sevillana de Baile sekä Vicente Escuderoon vahvasti henkilöityvä avantgardistinen tanssi.

Maija Lepistö on saanut ammattikoulutuksensa Espanjassa ja hän on esiintynyt monissa erilaisissa ammattilaiskokoonpanoissa. Koreografina hän debytoi vuonna 2003 espanjalaisen tanssin eri muotoja tutkivalla teoksellaan Aquelarre Flamenco. Lepistön viimeisiin koreografisiin töihin kuuluu tanssinopiskelijoiden ryhmälle valmistettu Rojo (2009) sekä flamencoa ja kalevalaista runolaulua yhdistävä teospari: sooloteos Aikaa aamuun (2010) ja ryhmälle koreografioitu Aurinko (2011). Lepistö on tehnyt useiden vuosien ajan kiitettyä opetustyötä vierailevana opettajana tanssikouluissa ja flamencoyhdistyksissä eri puolilla Suomea ja Espanjaa.

El Guadalquivir no pasa por París (Guadalquivir ei kulje Pariisin kautta) -teokseen musiikin on säveltänyt José Torres, joka tunnetaan perinteitä raikkaasti uudistavasta instrumentaaliflamencostaan. Torres on valmistunut Córdoban konservatoriosta.

Teoksessa laulaa jereziläinen David Lagos, yksi aikamme arvostetuimmista flamencolaulajista. Lukuisat palkinnot flamencofestivaaleilla ja lähes loppumaton lista yhteistyökumppaneita todistavat laulajan kyvyistä liikuttaa kuulijansa.

Tanssi: Maija Lepistö
Laulu: David Lagos
Kitara: José Torres

Koreografia, käsikirjoitus ja ohjaus: Maija Lepistö
Musiikki: José Torres
Sanoitukset: perinnelyriikka ja David Lagos
Cantiñan koreografia ja estetiikka: Rocío Coral
Animaatio ja videointi: Strand MediaLabs Oy, Tapio Ranta, Julia Huumo
Valot: Helena Roivainen
Äänet: Ilari Suonpää
Pukusuunnittelu: Maija Lepistö
Puvustuksen toteutus: Pilar Cordero, Amay
Mustepiirrokset: Julia Huumo
Avustajat: Marja Rautakorpi, Daniel Jerez

Kanneltalo, Klaneettitie 5
Liput toimituskuluineen alkaen 27/22 €
Liput Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille toimituskuluineen 22 €
Lippupalvelu ja jäsenille osoitteella liput[at]flamenco.fi


Perjantai 8.2.2013 klo 19 Marco Flores: De Flamencas

Kuva: J. C. Nievas

Marco Flores (s. 1981) on flamencotaivaan nuori tähti ja lukuisia palkintoja voittanut huipputanssija, joka esittelee nyt ensimmäistä kertaa kokoillan teoksen omalle ryhmälle. Floresin tyylissä on sekä juurevaa perinteen kunnioitusta että raikkaasti hengittävää ilmaisun vapautta.

Flores on kotoisin Arcos de la Fronterasta Cádizin provinssista, mutta vaikuttaa nykyään Madridissa. Hän on opiskellut muun muassa Javier Latorren, Antonio Canalesin ja Javier Barónin johdolla ja tanssinut esimerkiksi Sara Barasin ja Rafael Amargon ryhmässä. Flores on voittanut pääpalkinnon Córdoban merkittävässä Concurso Nacional -flamencokilpailussa, jossa sen historian aikana tanssin pääpalkinto on jaettu vain kaksi kertaa. Flores on tehnyt monia kiinnostavia teoksia esimerkiksi Manuel Liñánin (Dos en compañía 2005), Manuel Liñánin ja Olga Pericetin (Cámara Negra 2006, En sus 13 2008) sekä Olga Pericetin ja Daniel Doñan kanssa (Chanta la Mui 2006 ja 2008).

De Flamencas on Marco Floresin ensimmäinen oma kokoillan teos, joka on kantaesitetty Córdobassa vuonna 2010. Floresia lukuun ottamatta kaikki teoksen esiintyjät ovat naisia. Floresin omin sanoin: ”De Flamencas ei ole niinkään kunnianosoitus naiselle, vaan esitys, jonka pääosassa ovat naiset.” Ryhmään kuuluu kolme tanssijaa, tanssiva palmera, kaksi laulajaa ja kaksi kitaristia. Kitaristeista Antonia Jiménez on säestänyt monia merkittäviä flamencoja ja vieraillut Suomessa muun muassa Manuel Liñánin kanssa. Tässä esityksessä Jiménezin aisaparina on Pohjoismaiden huippuihin kuuluva norjalainen Bettina Flater.

Teoksessa Flores esittelee suhdettaan lauluun, kitaraan ja tanssiin sekä rakkauttaan feminiiniin. Esityksessä yhdistyy kauniisti sivistynyt esitysmuoto valosuunnitteluineen kaikkineen ja perinteisen flamencon juurevuus. Floresin pitkäaikainen yhteistyökumppani Olga Pericet on avustanut teoksen koreografian teossa ja vastaa teoksen pukusuunnittelusta.

Tuotanto, ohjaus ja koreografia: Marco Flores
Vieraileva koreografi (Fandangos ja Nana): Olga Pericet
Laulu: Mercedes Cortés ja Fabiola Pérez
Kitara: Antonia Jiménez ja Bettina Flater
Tanssi: Guadalupe Torres, Carmen Coy ja Lidón Patiño
Palmas ja tanssi: Ana Romero
Koreografia (Tangos): Guadalupe Torres
Musiikki: Antonia Jiménez
Musiikin ohjaus: Marco Flores ja Antonia Jiménez

Valosuunnittelu: David Pérez
Pukusuunnittelu: Olga Pericet
Valokuvat: i-Tek.es
Äänisuunnittelu: Félix Vázquez
Näyttämöohjaus: Elena Vilaplana
Kengät: Gallardo
Hopeakorut: Tuca Román
Tuotannon koordinointi: Laluz Producciones

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46–48
Liput toimituskuluineen alkaen 42/35 €
Liput Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille toimituskuluineen 35 €
Lippupalvelu ja jäsenille osoitteella liput[at]flamenco.fi


Nykymusiikkia flamencomaustein Musica nova Helsinki -festivaalilla:
Lauantai 9.2.2013 klo 19 Mare Nostrum

Kamariorkesteri Avantin konsertissa kohtaavat Lähi-itä ja Välimeri. Kokonaisuuden päätöksenä kuullaan Mauricio Sotelon dramaattinen kohtaus Muerte sin fin (Kuolema ilman loppua). Avantin kanssa sen tulkitsevat flamencotanssija Fuensanta La Moneta ja -laulaja Alba Carmona.

Mauricio Sotelo (s. 1961) kuuluu Espanjan johtaviin nykysäveltäjiin. Hän on tehnyt yhteistyötä myös monen huippuluokan flamencotaiteilijan kanssa. Sotelo käyttää musiikissaan hyvinkin perinteisiä flamencoelementtejä, mutta sijoittaa ne uuteen kontekstiin. Fuensanta La Moneta (s. 1984) on eturivin flamencotanssija ja temperamenttinen esiintyjä, jonka tanssissa on sekä hurjaa mustalaismeininkiä että erittäin täsmällistä ja siistiä liikekieltä. Alba Carmona (s. 1984) on hunajaääninen laulajatar ja monipuolinen muusikko, joka on tottunut ylittämään rajoja esimerkiksi jazzin ja flamencon välillä.

Kapellimestari: Mauricio Sotelo
Tanssi: Fuensanta La Moneta
Laulu: Alba Carmona
Elektroniikka: Fernando Villanueva

Samir Odeh-Tamimi: Philaki
Saed Haddad: Le Contredésir
Mauricio Sotelo: Muerte sin fin

Alminsali, Suomen Kansallisooppera, Helsinginkatu 58
Liput toimituskuluineen alkaen 28,50/18,50 €
Liput Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille toimituskuluineen 18,50 €
Lippupiste

Torstai 14.2.2013 klo 19 Flamenco Big Band

Avantin konsertissa laulava Alba Carmona esiintyy myös UMOn ja Perico Sambeatin kanssa kokonaisuudessa, jossa flamenco yhdistyy viileästi svengaavaan moderniin jazzmusiikkiin. Alba Carmonan äänenkäyttö herättää kaikuja espanjalaisen perinteen lisäksi islamilaisten muezzin-rukouskutsuista.

UMOlaiset ovat Suomen jazzmuusikoiden parhaimmistoa, ja orkesteria pidetään yhtenä maailman johtavista big bandeista. Kokoonpanoa vahvistaa cajónisti David Domínguez. Konsertin solistina ja kapellimestarina toimii Espanjan ykkösjazzmuusikoihin kuuluva Perico Sambeat (s. 1962). Valenciasta kotoisin oleva muusikko, säveltäjä ja sovittaja on jo kauan ollut kiinnostunut luomaan dialogia jazzin ja flamencomusiikin välille.  Sambeat on tehnyt yhteistyötä lukuisten Espanjan eri musiikkilajien huippumuusikoiden kanssa.

UMO ja Perico Sambeat
Kapellimestari ja saksofoni: Perico Sambeat
Laulaja: Alba Carmona
Cajón: David Domínguez
Vieraileva flamencokitaristi: Joonas Widenius

Savoy-teatteri Kasarmikatu 46–48
Liput toimituskuluineen alkaen 25/20/12,50 €
Liput Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille toimituskuluineen alkaen 20 €
Lippupalvelu

Tuotanto: Musica nova Helsinki


Lauantai 16.2.2013 klo 16 Workshop-päivä

Koko perheelle suunnatun workshop-päivän aikana on tilaisuus tutustua flamencon saloihin erilaisissa tanssi- ja musiikkityöpajoissa sekä messuilla, jossa esitellään flamencoa sekä Helsingin Flamencoyhdistys ry:tä ja sen 20-vuotista historiaa. Tilaisuudessa esittäytyy myös erilaisia flamencotoimijoita sekä järjestetään flamencokirpputori.

Työpajat:
klo 16.10–16.40 Kitara / Joonas Widenius
klo 16.45–17.15 Cajón / Sami Rönkä
klo 17.20–17.50 Palmas / Joonas Widenius
klo 17.55–18.25 Laulu / Ulla Mäkilä
klo 18.30–19.00 Tanssi / Marianna Verdecia

Messut päättyvät klo 18.30.

Helsingin Flamencoyhdistys ry:n tila, Porvoonkatu 5
Vapaa pääsy


Lauantai 16.2.2013 klo 19 Päätösklubi

Festivaalin päätösklubi pidetään Helsingin Flamencoyhdistyksen salilla heti workshop-päivän jälkeen. Klubilla vaihdetaan festivaalikuulumiset ja juhlitaan Helsingin Flamencoyhdistyksen 20-vuotista taivalta. Illan aikana näytetään Esko Junnosen ja Lauri Sarion valokuvia festivaalitunnelmista. Kello 19.30 pidetään flamencoaiheinen tietovisa.

Iloista mieltä ja omat eväät mukaan! Olé paikalla!

Helsingin Flamencoyhdistys ry:n tila, Porvoonkatu 5
Vapaa pääsy

Helsingin XVI Flamencofestivaalin kurssit

Laulukurssit tiistai 5.2.2013 – keskiviikko 6.2.2013 opettajana David Lagos

Alkeet (3 h)
Kurssi on suunnattu kaikille, jotka haluavat oppia flamencolaulun perusteita ja kuuntelemista. Kurssilla opetellaan esimerkiksi kuuntelemaan eroavaisuuksia eri laulutapojen välillä. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa laulukokemusta eikä kurssilla tarvitse itse laulaa.
Ti 5.2. klo 17.15–18.45
Ke 6.2. klo 17.15–18.45
Hinta: 95/75 € Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille

Jatkotaso (4 h)
Kurssi on suunnattu flamencolaulua opiskelleille oppilaille.
Ti 5.2. klo 19.00–21.00
Ke 6.2. klo 19.00–21.00
Hinta: 120/100 € Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille

Kuunteluoppilaat
Flamencolauluun tutustumiseksi jatkotason tunneille. Kuunteluoppilaat voivat tehdä tunneilla muistiinpanoja, mutta eivät äänittää tai muuten osallistua tuntien kulkuun. Kuunteluoppilaiden määrä on rajoitettu ja oppilaita voidaan ottaa kurssille vasta kun varsinainen laulukurssi on täyttynyt.
Hinta (2 h): 24/20 € Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille

Opettajasta:

Sydämellinen ja helposti lähestyttävä David jakaa huikeaa flamencotietouttaan mieluusti. David on hyvä pedagogi, ja hänen opetuksensa on antoisaa myös tanssijoille ja muusikoille. David haluaa oppilaidensa olevan kiinnostuneita ymmärtämään laulun melodiakulkuja ja rakenteita, oppivan kuuntelemaan laulua sekä sitä kautta esimerkiksi tanssimaan lauluun tai säestämään laulua. Laulajille ja laulua opiskeleville Davidin kurssi on hieno tilaisuus saada arvokkaita neuvoja omaan lauluun.

David Lagos on yksi aikamme arvostetuimmista flamencolaulajista. Hänen puolestaan puhuvat lukuisat palkinnot flamencofestivaaleilla, yhtenä tärkeimmistä Jerezin festivaalin palkinto parhaalle tanssille laulajalle. Soolourastaan huolimatta Lagos laulaa yhä tanssille. Muun muassa Israel Galván, Manuela Carrasco, Andrés Marín ja Mercedez Ruiz luottavat esityksissään Lagosin lauluun vuodesta toiseen.

Lagosin oma levy El espejo en que me miro (2009) on kunnianosoitus vanhoille laulajille, sisältäen tyylilajeja tangoksesta ja buleríasta malagueñaan, tonáan ja trillaan, osa Lagosin omin sanoituksin.

 

Kuva: Paco Sánchez


Tanssikurssit lauantai 9.2.2013 – maanantai 11.2.2013 opettajana Marco Flores

Edistyneet (4,5 h)
Edistyneiden tunneilla treenaaville suunnattu nopeatempoisesti etenevä kurssi.
La 9.2. klo 14.15–15.45
Su 10.2. klo 17.30–19.00
Ma 11.2. klo 18.30–20.00

Ammattilaiset (4,5 h)
Kovatahtinen kurssi ammattilaisille ja ammattimaisesti treenaaville.
La 9.2. klo 16.00–17.30
Su 10.2. klo 19.15–20.45
Ma 11.2. 16.45–18.15

Hinta/kurssi: 125/105 € Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille

 

Kuva: Palero & Lamban


Tanssikurssi maanantai 11.2.2013 – keskiviikko 13.2.2013 opettajana Pia Pohjakallio

Perustaso (4,5 h)
Rauhallisesti etenevä kurssi alkeistason ylittäneille harrastajille.
Ma 11.2. klo 20.00–21.30
Ti 12.2. klo 20.00–21.30
Ke 13.2. klo 20.00–21.30

Tunteja säestää kitaristi Jouni Meriläinen.

Hinta: 85/70 € Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenille

Opettajasta:

Suomalainen Pia Pohjakallio on Ruotsissa vaikuttava flamencotaiteilija ja -pedagogi. Tanssiopintonsa hän on suorittanut Ruotsin maineikkaassa Dans- och Cirkushögskolanissa sekä Espanjan Conservatorio Superior de Danza de Malagassa pääaineenaan flamenco ja tanssipedagogia. Pohjakallio antaa flamencotanssin opetusta kaiken ikäisille ja tasoille sekä toimii tanssijana muun muassa “Aire de Vida, Flamenco Akuten” ja “Amor” -flamenco ryhmissä. Pohjakallio kiertää parhaillaan “Flamenco de los Ninos” ja “De Gröna Skorna” esitystensä kanssa.

 

Kuva:  J. Damröse


Hinnat ilmoittauduttaessa sitovasti viimeistään pe 18.1.2013.
Tämän jälkeen ilmoittauduttaessa hintoihin lisätään 15 e ja 10 e jäsenille.

Ilmoittautuneille toimitetaan maksutiedot viitteineen ja eräpäivineen ilmoittautumisen jälkeen. Varattu kurssi on maksettava määräpäivään mennessä, muutoin kurssipaikka annetaan jonossa olevalle. Kurssimaksu voidaan palauttaa ainoastaan lääkärintodistusta vastaan.

Kurssiaikojen muutokset mahdollisia.

Kurssit pidetään Helsingin Flamencoyhdistys ry:n tiloissa, Porvoonkatu 5, 00510 Helsinki.