Ángel Muñoz: “Dialogi on flamencossa koko ajan läsnä”

“Pimeyden ja valon väliin jää aina useita värisävyjä, joita emme voi täsmällisesti määritellä – valkoisen, harmaan ja mustan välimaastossa. Sävyjä on loputtomiin, mutta sanamme eivät riitä niitä määrittelemään. – – Ei ole valoa ilman varjoja eikä varjoja ilman valoja.”

Ángel Muñoz: Claroscuro. Kuvassa Diego Villegas ja Ángel Muñoz. Kuva Javier Fergo.

Flamencotanssija-koreografi Ángel Muñoz (s. 1973 Córdoba) on elegantti tyylitaituri, joka perinteen ydintä menettämättä uskaltaa irrottautua sen raameista. Teoksessa Claroscuro (Valohämy) tanssin keskustelukumppanina on elektroniikan avulla tuotettu äänimaailma.

Ángel Muñoz on myös kiireinen mies. Kun vihdoin saan hänet videoyhteyden päähän hän on helpottunut päästyään vihdoin kotiin vietettyään tuntikausia Andalusian maanteiden liikenneruuhkassa.
– Olen niin paljon matkoilla ja riippuvainen junien ja lentokoneiden aikatauluista, kotona ollessani tykkään liikkua autolla – se tuo elämään hiukan vapautta. Tai sitten ei…
– Tulin juuri Saksasta, sitä ennen olin Venäjällä, hän luettelee. Käyn säännöllisesti myös Hong Kongissa, Kiinassa, Japanissa, Yhdysvalloissa… Vaimoni, tanssija Charo Espino esiintyy onneksi monesti kanssani.

Vuosien varrella Muñoz on tehnyt töitä mm. Javier Latorren ja María Págesin kanssa, mutta erityisesti hänet tunnetaan huippumuusikkojen vierailevana tanssisolistina, mainittakoon mm. Paco Peña ja Juan Manuel Cañizares. Suomessa Muñoz on nähty Paco Peñan ryhmän solistina (Jyväskylän Kesä 2007), mutta nyt hän tuo ensimmäistä kertaa maahan oman esityksensä.
– Claroscuro on toki yhteinen luomuksemme, tanssija-koreografi painottaa. Nautimme kovasti teoksen esittämisestä, joka hetkestä alusta loppuun!

Muñoz kertoo tunteneensa Daniel Muñozin eli Artomáticon jo pidempään ennen kuin he ryhtyivät kokeilemaan mitä voisivat tehdä yhdessä. Miten yhteistyö elektroniikan kanssa sitten eroaa esimerkiksi kitaran kanssa työskentelystä?
– Se on tietenkin ihan erilaista, Ángel Muñoz hymyilee. Kitaran kanssa olen työskennellyt koko elämäni ja se on osa ruumistani ja sieluani. Elektroniikka auttaa minua avautumaan eri tavalla. Mutta tietysti juuri Danielin pitää olla puikoissa, jotta soitto virtaisi ja kertoisi jotain. Jokaisella on oma tyylinsä puhua.

Itselleni etenkin Ángel Muñozin teosten dramaturgia on tehnyt vaikutuksen – se ei yleensä ole pelkkä tanssi- ja musiikkinumeroiden kavalkadi.
– Jokainen teos on tietenkin vähän erilainen. Tässä teoksessa yritän tuoda esille nimen merkityksen, tuoda dramaturgiaankin tiettyä hämyä. Mutta aikaa vaativan pohjatyön pitää olla tehtynä, jotta voimme käydä dialogia lavalla.

Muutenkin Muñoz painottaa kovan työn tekemistä. Kun kysyn häneltä, mikä on muovannut hänen tanssityyliään, vastaus tulee heti.
– Kova työ lapsesta saakka, etenkin ensimmäisen opettajani Inmaculada Luquen johdolla. Pidän hyvin paljon klassisesta tyylistä. Koko ajan olen myös muusikko – ainoa asia joka erottaa minut soittajista on se, että soittimeni on oma keho.

Kovan matkustustahtinsa takia Ángel Muñoz opettaa harvemmin Espanjassa, sitä ahkerammin hän pitää tiiviskursseja ulkomailla. Hän ilmiselvästi kunnioittaa suuresti ulkomaalaisia oppilaitaan.
– Rakastan opettamista! Näen kuinka suurella innolla ja rakkaudella oppilaani lähestyvät flamencoa ja se antaa minullekin paljon – yritän välittää heille miten joku asia tehdään, mutta myös verbalisoida miksi.

Tämän vuoden festivaaliteema dialogi toistuu Ángel Muñozin puheissa jatkuvasti.
– Dialogi on koko ajan läsnä minun tavassani tehdä flamencoa, tanssini on jatkuvaa dialogia muusikkojen, laulajien ja tietysti yleisön kanssa. Tässä teoksessa on monenlaisia soittimia, mutta tärkeintä on ymmärrys muusikoiden kesken, eivät soittimet sinänsä. Dialogi perustuu siihen että haluaa ymmärtää toista, kuunnella häntä ja yhdessä löytää uusia teitä, joilla kulkea – sekä flamencossa että elämässä ylipäätään.

Tove Djupsjöbacka

Ángel Muñoz: Claroscuro Helsingin XXI Flamencofestivaalilla la 9.2.2019 – osta lippusi nyt!

Claroscuro-teoksen teaservideo:

Toisenlaista dialogia yhdessä kitaristi Juan Manuel Cañizaresin kanssa: