Pääkonsertti_dsc2844

La 11.2.2017 klo 19.00 Pääkonsertti: Nino de los Reyes – Inside, Savoy-teatteri

Helsingin XIX Flamencofestivaalin pääesityksenä nähdään madridilaisen Nino de los Reyesin kokoilllan teos “Inside”. Madridin Suma Flamenca -festivaalilla vuonna 2015 kantaesityksensä saanut teos on kerännyt yleisön ja kriitikoiden kiitosta sekä New Yorkin että Los Angelesin kansainvälisillä flamencofestivaaleilla. Kyseessä on alati muuttuva, esityshetkessä elävä teos, jonka myötä festivaalin teemaan saadaan näkökulma improvisaation kautta tapahtuvasta taiteilijoiden välisestä vuorovaikutuksesta. “Insiden” jokainen esityskerta on ainutlaatuinen kokemus myös muuttuvan kokoonpanonsa ansiosta!

Nino de los Reyes (1985) aloitti flamencotanssin opintonsa pikkupoikana Madridin Amor de Dios -akatemiassa tanssijavanhempiensa innostamana. Debyyttinsä esiintyvänä artistina de los Reyes teki kuusivuotiaana Argentiinassa. Bostonissa flamencoperheeseen syntynyt de los Reyes on kehittänyt omintakeisen, jopa anarkistisen tyylinsä työskenneltyään monien flamencon suuruuksien ryhmissä pitäen silmät ja korvat auki myös muille taiteen tyylisuunnille. Tunnustuksia kahminut de los Reyes on ansioitunut työskentelemällä solistina mm. Carmen Cortésin, Javier Barónin ja Pepe Habichuelan teoksissa, mutta samoin tekemällä yhteistyötä mm. Paul Simonin kanssa. Ollakseen nuori flamencotanssija, de los Reyesilla on pitkälle viety, jopa futuristinenkin näkemys flamencosta taidemuotona. Hänen monipuolisuutensa ja musikaalisuutensa on tunnustettu laajalti flamencokentällä.

Teoksen tämänkertaiseen muusikkokaartiin kuuluu paitsi flamencomaailman tähtiä, myös nuoren sukupolven fuusioon ja improvisaatioon perehtyneitä muusikoita. Festivaalimme kotimaisessa illassakin mainittuun kuuluisaan sevillalaiseen flamencosukuun La Familia Fernándeziin syntynyt laulaja Ismael Fernández on esiintynyt perheensä myötä lapsesta saakka. Kitaristi Juan José Suárez “El Paquete” on puolestaan ansainnut kannuksensa toimimalla luottosäestäjänä mm. Enrique ja Estrella Morentelle. Mies on ansioitunut myös työskentelemällä tuottajana kahden Grammyn ansainneella Tomatiton levyllä “Agua Dulce” sekä Diego el Cigalan levyllä “Picasso en mis ojos”. Kokoonpanon nuori basisti Jesús Miguel Bachiller ”Bachi” on toiminut basistina paitsi jazzin myös flamencon saralla. Tällä hetkellä mies levyttää uutta levyään “Inside”-teoksessa vierailevan perkussionisti Manu Masaedon kanssa.  

***

“Inside” kuvaa neljän muusikon ja tanssijan matkaa yhteisen rytmin ja liikekielen kokemiseen välineenään improvisaatio. Rytmillä tarkoitetaan teoksessa paitsi varsinaisia musiikillisia iskuja, myös tapaa tuntea flamencon liikekieltä, svengiä ja rytmiikkaa. Teoksen selkärangan muodostaa flamenco, mutta mukana on myös muita musiikin tyylilajeja, joiden fuusio luo matkalle yhteisen polun.

Tanssija Nino de los Reyes toimii ryhmän seremoniamestarina johdattaen sekä katsojat että muusikot omaan sisäiseen kokemusmaailmaansa. Liikekielen, sekä tanssin tuottaman rytmiikan kautta luodaan teoksen koreografioitu partituuri, jonka pulssissa tanssi ja musiikki kohtaavat. Improvisaatio paitsi mahdollistaa intiimin ja impulsiivisen lähestymistavan esiintyjien sisäiseen maailmaan, myös tarjoaa yleisölle mahdollisuuden todellisiin yllätyksiin!

“Tässä teoksessa haluan irtautua kahleista, ja ainoastaan nauttia rakastamistani musiikin ja rytmin tyylilajeista luonnollisen liikkeen ja tanssin kautta. Haluan tanssia ilman sääntöjä, ainoana tarkoituksenani puhdas ja aito itseilmaisu.”  – Nino de los Reyes

Nino de los Reyes, tanssi & koreografia | Juan José Suárez ”Paquete”, kitara | Ismael Fernández, laulu | Manu Masaedo, perkussiot| Jesús Miguel Bachiller ”Bachi”, basso| David Picazo, valot

Lisätietoa:

Nino de los Reyes

Kesto: 1 h, ei väliaikaa
Liput: 30 € (lapset alle 15v.)/38 € (jäsenet)/ 43 €

Osta liput täältä: Lippu.fi

_helsinginflamencofestivaali_nino_de_los_reyes_insidedsc3950

.